• 18

Za svako rođeno dete 5.000 evra, povećanje granice za vantelesnu oplodnju: Nova rešenja za natalitet

"Moj predlog je jednokratno davanja za svako dete 5.000 evra", naveo je Vučić

 • 18
Beba

Foto: Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da se pripremaju nova rešenja za podsticaj nataliteta koji će predviđati značajnu novčanu podršku za stimulaciju rađanja.

- Donećemo takve mere koje će finasijski podstaći stimulaciju rađanja, kao i povećanje starosne granice za vantelesnu oplodnju na 42 godine i više. Sve što mozemo da motivisemo ljude - rekao je Vučić.

On je rekao da je njegov predlog da se jednokratna davanja za svako rođeno dete povećaju do 5.000 evra po detetu, kao i da se zadrže i poboljšaju i ostala prava.

Vučić je za tv Pink kazao da je od resornog ministra Ratka Dmitrovića dobio predloge za izmene zakona kojima će se pomoći trudnicama i porodiljama, a predvideti i veći iznosi za decu.

On je rekao da novcem ne može da se sve učini za natalitet, ali da će u manjim sredinama to mnogo značiti. Ističe da je stopa nataliteta obrnuto proporcionalna zivotnom standardu, ali da bez dece nema buducnosti.

Govoreći o lečenju dece od retkih bolesti u inostranstvu on je naveo da se za zdravstvo izdvaja oko tri milijarde evra godišnje kao i da je mnogostruko uvećan iznos za lečenje dece. Kaže da je između 2008 i 2012 u inostranstvo poslato 420 dece, a od 2013 do 2020 - 4567 dece, što je šest puta više i podrazumeva ogroman novac.

Takođe se izdvaja i za lekove za retke bolesti.

Pominjući slučaj malog Gavrila kaže da je morao da interveniše, jer je obezbeđeno 370 000 evra, a zbog procedure je nastao problem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ana

  Država je u ozbiljnom problemu po ovom pitanju. Podstiču rađanje? Pa najlakše od svega je roditi dete, a to kažem iz iskustva jer ih imam, hvala Bogu, četvoro. Bavljenje decom je potpuno druga stvar...osim što ih treba nahraniti i obući, treba ih vaspitati, školovati, napraviti od njih kulturne i obrazovane ljude, sportiste, a ne samo rodiš dete i ajd' zdravo...neka ga vaspita ulica...Odricanja mnogodetnih majki su brojna, ali o tome niko ne govori. Iako imam završen fakultet i govorim tri strana jezika, na karijeru, platu i penziju mogu da zaboravim. Moja je budućnost 100% nezagarantovana. Ove jednokratne pomoći su tako uvredljive za jednu ženu. Obezbedite vi majkama pravo na dostojanstven život, a ne da se svaki put postidi što je domaćica...i majka.

  9
  137

  Podelite komentar

 • Selim

  Taj novac ce biti super za Romske porodice i povecanja broja dece u nima.

  8
  375

  Podelite komentar

 • Ivana

  Potrebno je raditi na podizanju natalitetu, ovo je zaista jako važno za našu budućnost hvala predsedniku Vučiću na svemu što činite za našu državu i njene građane.

  239
  7

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima