Za svako rođeno dete 5.000 evra, povećanje granice za vantelesnu oplodnju: Nova rešenja za natalitet

"Moj predlog je jednokratno davanja za svako dete 5.000 evra", naveo je Vučić

  • 19
Beba

Foto: Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da se pripremaju nova rešenja za podsticaj nataliteta koji će predviđati značajnu novčanu podršku za stimulaciju rađanja.

- Donećemo takve mere koje će finasijski podstaći stimulaciju rađanja, kao i povećanje starosne granice za vantelesnu oplodnju na 42 godine i više. Sve što mozemo da motivisemo ljude - rekao je Vučić.

On je rekao da je njegov predlog da se jednokratna davanja za svako rođeno dete povećaju do 5.000 evra po detetu, kao i da se zadrže i poboljšaju i ostala prava.

Vučić je za tv Pink kazao da je od resornog ministra Ratka Dmitrovića dobio predloge za izmene zakona kojima će se pomoći trudnicama i porodiljama, a predvideti i veći iznosi za decu.

On je rekao da novcem ne može da se sve učini za natalitet, ali da će u manjim sredinama to mnogo značiti. Ističe da je stopa nataliteta obrnuto proporcionalna zivotnom standardu, ali da bez dece nema buducnosti.

Govoreći o lečenju dece od retkih bolesti u inostranstvu on je naveo da se za zdravstvo izdvaja oko tri milijarde evra godišnje kao i da je mnogostruko uvećan iznos za lečenje dece. Kaže da je između 2008 i 2012 u inostranstvo poslato 420 dece, a od 2013 do 2020 - 4567 dece, što je šest puta više i podrazumeva ogroman novac.

Takođe se izdvaja i za lekove za retke bolesti.

Pominjući slučaj malog Gavrila kaže da je morao da interveniše, jer je obezbeđeno 370 000 evra, a zbog procedure je nastao problem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    25. jul 2021 | 11:33

    Drzava je odlucna da poboljsa natalitet u nasoj zemlji. Podrzavam svaki vid motivacije radjanja dece.

  • Ivana

    25. jul 2021 | 14:36

    Potrebno je raditi na podizanju natalitetu, ovo je zaista jako važno za našu budućnost hvala predsedniku Vučiću na svemu što činite za našu državu i njene građane.

  • Sara

    25. jul 2021 | 12:06

    Drzava je odlucna da poboljsa natalitet u nasoj zemlji. Podrzavam svaki vid motivacije radjanja dece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA