• 0

Studenti dobili Zakon o organizovanju posle 15 godina: Polažu velike nade u njega

Studentski parlamenti imaju rok od šest meseci da usklade svoj rad sa Zakonom

  • 0
Protest studenata na Medicinskom fakultetu

Ilustracija Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Posle dugog čekanja studenti su dobili Zakon o studentskom organizovanju. Pomoći će im u organizovanju studentskog parlamentarnog života i omogućiti aktivno učešće u radu visokoškolskih institucija.

Iako nevelik po obimu, jer ima 24 člana, na njegov finalni tekst i usvajanje čekalo se 15 godina, javlja RTS.

Usvojenim Zakonom o studentskom organizovanju sada se "uređuje položaj, oblast delovanja, ovlašćenja, organizacija i način finansiranja studentskih predstavničkih tela i studentskih organizacija, kao i okvir za ostvarivanje zajedničkih interesa studenata na nacionalnom nivou kroz rad studentskih konferencija i nacionalne studentske organizacije."

- Godinama nismo imali zakon koji reguliše tu oblast. Imali smo samo neka štura pravila koja su ostavljala prostor zlouptreba i autonomiji fakulteta i studentskih organizacija da one same uređuju pravila i propise često na korist pojedinaca -  kaže Miroslav Dešić, potpredsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu Ognjen Obradović siguran je da će implementacijom tog Zakona doći do poboljšanja procesa studiranja i samog položaja studenata na visokoškolskim ustanovama.

Studentski parlamenti imaju rok od šest meseci da usklade svoj rad sa Zakonom.

- Oblast koja je po meni dosta bliže definisana, a koja je veoma bitna, to je pre svaga način postupka izbora članova studenstkog parlamenta koja je bila jedna od onih gde je dosadašnja praksa bila najraznovrsnija i gde su najčešće pokušavane neke zloupoterbe - smatra student prorektor Univerziteta u Novom Sadu Igor Knežević.

Predsednik SKONUS-a Margareta Smiljanić navodi da će postojati i registar studentskih organizacija gde će svaka organizacija morati da dostavlja i plan rada, ali i da detaljnije definiše način uopšte učetstvovanja njenih članova u samom radu.

- Studentski parlamenti će morati da imaju ne samo svoj poslovnik o radu, već će morati da imaju i poslovnik o izboru -  ističe Smiljanićeva.

Tako će studenti biti uključeni u rad visokoškolskih ustanova. 

U Srbiji se školuje oko 230.000 akademaca.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima