Društvo sudija pozvalo VSS da reaguje zbog tragedije na Karaburmi, objasnili kad se određuje pritvor

Traže da javnost bude upoznata sa načinom fukncionisanja pravosuđa

  • 11
Sudjenje, sud , sudski cekic, pravda, sudija Foto: Shutterstock

Društvo sudija Srbije pozvalo je danas Visoki savet sudstva (VS S) da javnosti objasni način funkcionisanja pravosuđa, a povod je slučaj zbog kojeg su se prethodnih dana okupljali građani na Karaburmi u Beogradu negodujući zbog toga što je vozač koji je usmrtio dečaka bio pušten da se brani sa slobode.

Društvo sudija je u saopštenju uputilo izraze saučešća porodici stradalog dečaka, prenosi Tanjug.

L. G. je zbog toga što je izazvao tragediju svojim automobilom 18. jula uhapšne dan kasnije, da bi u sredu bio pušten da se brani sa slobode i to odlukom sudije za prethodni postupak, ali je dva dana kasnije ponovo lišen slobode, a nakon što je krivično vanpretresno veće suda usvojilo žalbu tužioca i odredilo mu pritvor.

Društvo sudija traži od VS S da u skladu sa Ustavom i zakonima objasni da su sudovi samostalni i nezavisni u svom radu te da sudske odluke ne mogu biti predmet vansudske kontrole, već da ih mogu preispitati samo nadležni sudovi u zakonom propisanom postupku.

Društvo sudija podseća VS S da treba da ukaže da sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje prilikom donošenja sudske odluke, osim ako se ne radi o krivičnom delu, odnosno kršenju zakona od strane sudije, kao i da je pritvor jedna od mera za obezbeđivanje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka.

- Pritvor se određuje kada se ovi ciljevi ne mogu postići blažim merama kao što su zabrana napuštanja boravišta, jemstvo, zabrana napuštanja stana i druge mere - navodi se u saopštenju Društva sudija i napominje da je zatvor kazna koja se izriče u zakonom određenim slučajevima, nakon okončanja krivičnog postupka.

Ove odredbe i njihovo poštovanje nužni su da bi se obezbedilo funkcionisanje pravne države i zaštita građanskih prava i sloboda i postoje u svakom demokratskom društvu, naglašava Društvo sudija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    26. jul 2021 | 17:17

    Video bih ja Vaše društvo šta bi pisalo da je u pitanju dete nekog od Vas. Alo bre ljudskost je iznad svih ovozemaljskih zakona. Ta pijandura koju nažalost poznajem je bila spremna da pobegne iz zemlje, a sudija ga nagradi slobodom. Alal Vam vera moje "sudije"

  • Gradjanin

    26. jul 2021 | 17:00

    Društvo sudija, sama reč,, DRUŠTVO,, kaže sve?! Slično kao i društvo,, ribolovaca,,??? Zakon je VSS, uz Ustavni sud!!! Sva druga, minorna udruženja su samo foskule za odbranu dotične sudije koja je očito zaslužila krivičnu prijavu?!

  • TENK

    26. jul 2021 | 16:50

    Za mene jedini komentar je - SRAMOTA.SRAMOTA - pustiti coveka da se brani sa slobode posle ovakve nesrece, pritom m sa u ovo nije prvi prekrsaj ovakve prirode vec je “gazio ljude” i vozio u alkoholisanom stanju i ranije (kako ste vec pisali u nekim od prethodnih tekstova). Ne znam kakvo opeavdanje cete jos napisati kako bi opravdali “misljenje” i rad ovog sudije koji ga je pustio da se brani sa slobode. Ma dajte ljudi malo zdravog razuma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA