Visoki savet sudstva o slučaju Karaburma: Postupak u toku, bez javnosti osim ako sudija ne zahteva

Sudija, protiv koje se vodi dicisplinski postupak, pustila je na slobodu Lazara G., vozača koji je na Karaburmi, na pešačkom prelazu, pokosio oca sa dvoje dece, nakon čega je jedno dete, Stefan (9), podleglo povredama u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj

  • 11
Karaburma protest Foto: Telegraf.rs

Disciplinski postupak protiv sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu Radmile Đerić, koja je pustila vozača sa Karaburme Lazara G. na slobodu, u toku je, a javnost je, kako kažu za Telegraf.rs u Visokom savetu sudstva (VSS) isključena. Postupak, kako objašnjavju u VSS, može biti javan, ako sudija protiv koje se vodi postupak to zahteva.

- Disciplinski postupak je u toku i biće sproveden u skladu sa odredbama Zakona o sudijama i Pravilnika o postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i predsednika sudova. U ovom postupku, saglasno članu 94 stav 3. Zakona o sudijama javnost je isključena, izuzev ukoliko sudija u odnosu na koga se postupak vodi ne zahteva da postupak bude javan - rečeno je za Telegraf.rs u Visokom savetu sudstva.

Sudija Radmila Đerić je, da podsetimo, pustila na slobodu Lazara G., vozača koji je na Karaburmi, na pešačkom prelazu, pokosio oca sa dvoje dece, a nakon čega je jedno dete (9), podleglo povredama u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

Vozač je uhapšen, pa pušten, samo mu je oduzeta vozačka dozvola i zabranjeno napuštanje mesta boravišta. Mali Stefan (9) preminuo je prošlog četvrtka, 22. jula, a dan kasnije, u petak, 23. jula Lazar G. je ponovo uhapšen i određen mu pritvor.

Na dan kada je mali Stefan preminuo, počeo je miran protest građana na Karaburmi koji i dalje traje. Prvo su tražili hapšenje vozača, a onda i da se preispita odgovornost sudije koja ga je pustila.

Ministarka pravde Maja Popović za vikend je najavila a juče i podnela zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić

- Za vođenje ovog postupka nadležni su disciplinski organi Visokog saveta sudstva (Disciplinski tužilac i Disciplinska komisija), koji na osnovu zakona treba da postupaju hitno kako vođenje disciplinskog postupka ne bi zastarelo u roku od dve godine od dana kada je diciplinski prekršaj izvršen - rečeno je za Telegraf.rs u Ministarstvu pravde i dodaju:

- Ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za izvršeni disciplinski prekršaj mogu se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine.

Pored ovih sankcija, kako kažu u nadležnom ministarstvu za Telegraf.rs, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut postupak za razrešenje sudije.

- Pored toga ističemo da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo u obavljanju sudijske funkcije - kažu u Ministarstvu pravde.

Video: Višeminutni aplauz za oproštaj od Stefana, građani ne odustaju od protesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    27. jul 2021 | 12:05

    Jos vlada korupcija i mafija kod nas,nedaj Boze nikom da udje u brobleme s njima...

  • nima

    27. jul 2021 | 12:26

    Ona treba trajno da se udalji sa posla a koje tri godine do sudjenja - sudjenje po hitnom postupku jer nazalost dete je nastradalo . Tragedija. Reaguj drzavo. Nemojte samo pravizi kampanje za sledece izbore.

  • NS

    27. jul 2021 | 12:24

    Kako sve podleze promenama tako mora da vazi i za sudije, naravno ako se utvrdi odgovornost. Za toga coveka koji je ubio to dete veze se jos prekrsaja. Da li mu treba omoguciti da pobije pola grada. Sta da je otisao u inostranstvo. Kazete sudija ne moze da kriivicno odgovara. Znaci, zbog sudijinog nesavesnog rada mogu da ginu ljudi. Sve mora biti promenljivo, a i zakon koji stiti sudiju od krivicne odgovornosti. Bila bi najgora varijanta da narod uzme pravdu u svoje ruke. Zato treba izabrati tim od najboljih strucnjaka koji ce predloziti mere za resavanje ovog pitanja. Ni Ustav ni zakoni nisu bogom dati, da se ne mogu menjati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA