≫ 

"Branjena zona" na Saboru trubača u Guči: Ulaz za vakcinisane građane i one sa negativnim PCR testom

Samo podelom odgovornosti između organizatora, inspekcija i posetilaca možemo da imamo organizovane manifestacije sa minimalnim rizikom po zdravlje građana, izjavila je ministarka Marija Obradović

  • 2
Guča, festival, truba, sviranje

Foto: ATA images

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je da je neophodno poštovanje epidemioloških mera da bi se mogle bezbedno održati manifestacije širom Srbije. Ona je istakla da je odgovornost obostrana, da organizatori, tako i posetioci moraju voditi računa kako bi organizacija festivala u Guči prošla u protokolu.

- Samo podelom odgovornosti između organizatora, inspekcija i posetilaca možemo da imamo organizovane manifestacije sa minimalnim rizikom po zdravlje građana - izjavila je danas ministarka Marija Obradović nakon vanredne sednice Saveta Moravičkog upravnog okruga, koja je danas održana u Čačku.

Ona je poručila da je današnja vanredna sednica zakazana, kako bi se razgovaralo o predstojećim manifestacijama u avgustu i septembru, na prvom mestu Saboru trubača u Guči, ali i Sabora violinista u Pranjanima, Nušićijade u Ivanjici i Kupusijade u Mrčajevcima, za koje u ovom trenutku ne postoji odobrenje Kriznog štaba da mogu biti organizovane.

Obradović je istakla da svi moraju da shvate da država i Krizni štab nisu za to da se ove manifestacije ne održe, ali da je najvažnije i na prvom, mestu zdravlje stanovništva. Ona je navela da je svima jasno da je, u ovoj dugotrajnoj situaciji koja je promenila život u Srbiji, ljudima potrebno da se okupe, posebno na otvorenom prostoru, ali da sa druge strane svi treba da podele odgovornost za ovakvu vrstu događaja.

- Glavni zaključak današnjeg sastanka je da na prvom mestu organizatori, inspekcije uz asistenciju policije, ali i sami posetioci događaja treba da podele odgovornost. Ljudi treba da shvate da će Guča ove godine biti drugačije organizaovana u odnosu na radnije - poručila je Obradović.

Ona je navela da je dogovoreno da Sabor trubača u Guči bude tako organizovan da postane primer i za druge manifestacije, odnosno, da se uvede „branjena zona“ u dužini od 7km u kojoj će biti strogo kontrolisan pristup. Dogovoreno je da organizatori manifestacija i inspekcije revidiraju planove, tako da se u tu zonu omogući ulaz vakcinisanim građanima i onima sa negativnim PCR testom, kao i da se postave punktovi za testiranje nevakcinisanih brzim testovima, uz mogućnost vakcinacije na samom punktu.

Obradović je zaključila da je sastanak bio veoma dinamičan i da su se na njemu čula mišljenja i medicinske struke, ali i organizatora i inspekcija i poručila da volje da se ovakve manifestacije održe ima, ali samo uz poštovanje mera i podelu odgovornosti.

Ona je poručila i da će javnost biti svakodnevno obaveštavana da Guča neće biti ista kao ranije, da će pristup biti restriktivan i da ako posetioci žele lepo da se provedu i uživaju, moraju biti ozbiljni. Ona je najavila da će se sledeće nedelje, nakon dobijanja revidiranih planova, videti da li manifestacije mogu da se održe na ovakav način i poručila građanima ako ne žele da se pridržavaju propisanih mera Guče neće biti i da nije isključeno da Krizni štab njeno održavanje zabrani poštujući iskučivo interes očuvanja zdravlja nacije.

- Pitanje vakcinacije je pitanje od nacionalne važnosti. Svakim danom kojim ste odložili vakcinaciju pomogli ste da epidemija traje duže - poručila je Obradović.

Ona je istakla da moramo da krenemo u novi talas vakcinacije, jer je samo 49,7 odsto građana Srbije vakcinisano, samo 50 gradova i opština ima preko 50 odsto vakcinisanih, što je daleko od kolektivnog imuniteta. Osam jedinica lokalne samouprave imaju ispod 30 odsto vakcinisanih, a procenat mladog stanovništva koje je vakcinisano iznosi tek pet odsto i to nisu brojevi za pohvalu, poručila je Obradović,

Vanrednoj sednici Saveta, koju je zakazao načelnik Moravičkog upravnog okruga mr Slobodan Jolović, prisustvovali su i pomoćnik ministra zdravlja dr Goran Stamenković, pomoćnici ministara trgovine i turizma i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i gradonačenik Čačka, predsednici opština Gornji Milanovac, Ivanjica i Lučani, načelnici opštinskih uprava, predstavnici Zavoda za javno zdravlje u Čačku, gradskog i opštinskih domova zdravlja, Policijske uprave i Komunalne milicije u Čačku, kao i predstavnici inspekcija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    29. jul 2021 | 14:45

    A,mi ostali?

  • Borko

    14. avgust 2021 | 19:06

    Jako radite toliko gostiju imate,u herceg novom dosao sam pre dva dana niko ti negura da se testiras ili ti trazi bilo sta zato je puno kao cep,a vi Samo nastavite pa cete cekati 30 evra u Novembru...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA