Koliko je vakcinisanih maloletnih u Srbiji do kraja jula? Mnoga otvorena pitanja za nadolazeću jesen

Blagi porast vakcinisanih u odnosu na period s polovine meseca

  • 84
Vakcina vakcinacija korona dete tinejdzer

Foto: Shutterstock

Nakon što je koordinaciono telo za imunizaciju preporučilo primanje treće doze vakcine za osobe koje imaju hronična oboljenja, transplantirani organ i obolelima od maligniteta, što ide pod ruku sa predviđanjem o rastu broja zaraženih na jesen, zbog čega se u pitanje dovodi i regularan početak školske godine, u javnosti je sve glasniji poziv na imunizaciju mlađe populacije.

Tako se u proteklim danima čulo da treba obaviti vakcinaciju dece starije od 12 godina.

Tim povodom interesovali smo koliko je maloletnih u Srbiji već primilo vakcinu protiv korona virusa. Kako saznajemo iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", broj jednom vakcinisanih kreće se oko 3.500 maloletnika, dok je potpuno imunizovanih oko 1.000 manje.

- Zaključno sa 28. julom 2021. godine prvu dozu vakcine primilo 3.550 osoba mlađih od 18 godina, a od navedenog broja njih 2.438 je primilo i drugu dozu vakcine - stoji u odgovoru "Batuta" na pitanja Telegrafa.

Kako su dodali, svi maloletni isključivo su vakcinisani Fajzerovom vakcinom, a iako se starosna granica za vakcinisanje maloletnih postepeno spuštala, nemaju odvojene podatke o broju imunizovanih maloletnika uzrasta 12 - 16 godina, ni starijih od 16.

Prethodno, 20. jula Telegraf je objavio podatke o imunizaciji maloletnih. Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Mirsada Đerleka za period do oko polovine meseca, vakcinu je primilo oko 250 dece uzrasta od 12 do 15 godina i oko 2.700 tinejdžera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    30. jul 2021 | 20:12

    Mladi su vas provalili. Nisu vam to penzioneri.

  • Don

    30. jul 2021 | 21:09

    Terate ljude da decu vakcinisu? E dusmani prokleto vam bilo!

  • Nestor

    30. jul 2021 | 21:31

    Vakcina za decu ko je lud da vakciniše svoje dete taj nije baš sav svoj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA