• 3

Evo kada i gde u Srbiju stiže osveženje: Meteorolog kaže i da će duvati vetar kao fen

"Vrlo visoke temperature biće praćene pojačanim jugozapadnim vetrom, koji će na zapadu Srbije, u Bačkoj, Sremu i na planinama pred kraj dana i pred prodor hladnog fronta biti veoma jak. Vetar će biti fenskog efekta i postojaće opasnost od požara", navodi Đorđe Đurić

  • 3
Sunčano vreme, topao dan, vrućina

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Sve nas interesuje kada će osvanuti dan koji neće biti ovoliko topao i kada ćemo ujutru moći da se probudimo, a da nismo okupani znojem. Gde će u nedelju biti i preko 40°C, a gde se u ponedeljak očekuje svežije i prijatnije za 10 stepeni, otkrio je na svom Fejsbuk profilu meteorolog Đorđe Đurić.

"Koliko će biti vrelo u nedelju, vidi se na ovoj 850 milibarskoj površini (1450 metara), gde je temperatura i preko 25°C, tako da nas u nedelju očekuju temperature od 36°C na severu Srbije, do 41°C, na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 38°C", navodi Đurić.

Ove visoke temperature posledica su advekcije (horizontanog kretanja) vrele vazdušne mase sa jugozapada, tj. sa severa Afrike.

"Vrlo visoke temperature biće praćene pojačanim jugozapadnim vetrom, koji će na zapadu Srbije, u Bačkoj, Sremu i na planinama pred kraj dana i pred prodor hladnog fronta biti veoma jak. Vetar će biti fenskog efekta i postojaće ogromna opasnost od šumskih požara i požara na otvorenom".

Na severu i zapadu u ponedeljak znatno prijatnije

Ipak, oslabljeni hladni front sa severozapada i iz oblasti Alpa, doneće u nedelju uveče i u ponedeljak prodor svežije vazdušne mase, koja će preko Panonske nizije stići do severa i zapada Srbije, tako da se u ovim predelima u ponedeljak očekuje znatno prijatnije vreme, uz pojačan severozapadni vetar i uz maksimalne temperature od 28 do 30°C, u Beogradu do 29°C. Na 850 mb površini iznad ovih predela biće oko 15°C, dakle, za 10 stepeni niža temperatura u odnisu na nedelju.

Hladni front biće toliko oslabljen na svom putu ka jugoistoku, tako da će u Nišu i na području juga i istoka Srbije i dalje biti vrelo, uz temperature do 37°C, uz pojačan jugozapadni vetar i uz vioske temperature i u višim slojevima atmosfere.

U nedelju ponegde na severu pljuskovi

Kada su padavine u pitanju, hladni front neće biti toliko izražen u vidu padavina. Ipak, u nedelju posle podne i pred kraj dana tek ponegde na severu Srbije se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, naročito i uglavnom na području Vojvodine. Dolazak hladnije vazdušne mase iznad vrele podloge, može lokalno usloviti formiranje snažnih konvektivnih oblaka, uz kratkotrajne grmljavinske nepogode sa gradom i olujnim vetrom.

Kada je ostatak sledeće sedmice u pitanju, severna polovina Srbije imaće prijatnije temperature u odnosu na ostatak Srbije i one će biti uglavnom koji stepen iznad 30°C, dok će na jugu i istoku Srbije temperature uglavnom ostati iznad 35°C, napisao je Đurić.

Đorđe Đurić

Đorđe Đurić / Foto: Facebook

Vrelo u Makedoniji i Grčkoj

Još vrelije biće u Makedoniji i u Grčkoj, uz temperature iznad 40°C, a na jugoistoku Makedonije (Đevđelija i Demir Kapija) i centralnim delovima Grčke (Larisa) temperature će biti i do 45-46°C, dok je ona već danima u ovim predelima i do 43-44°C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima