Večeras stižu pljuskovi, a evo kakvo nas vreme čeka sledeće nedelje: Najavljen i pesak iz Sahare

Oslabljeni hladni front usloviće da u ponedeljak na severu i zapadu Srbije bude i za 10 stepeni niža temperatura u odnosu na današnji dan

  • 6
Kiša sunce vreme

Foto: Shutterstock

Još jedan tropski dan je za nama, prouzrokovan fenskim efektom jugozapadnog vetra, koji je podigao temperaturu u zemlji na 40 stepeni, a najtopliji srpski gradovi danas su Valjevo, Beograd i Zaječar.

Kako navodi meteorolog Weather2Umbrella Đorđe Đurić, osim u Bačkoj i na severu Banata, gde je pala kiša, pred kraj dana ili tokom večeri pljuskova sa grmljavinom mogući su i u drugim predelima Vojvodine, ali i zapada Srbije.

- Oko 14 časova, sever i zapad Bačke zahvatio je oblačni sistem sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz osveženje. Ovaj sistem pristigao je iz Hrvatske i to kao znatno oslabljen. Oslabljeni hladni front usloviće da u ponedeljak na severu i zapadu Srbije bude i za 10 stepeni niža temperatura u odnosu na današnji dan i maksimalna temperatura biće od 28 do 30 stepeni, u Beogradu do 29, uz pojačan severozapadni vetar, koji će dodatno rashladiti vazduh - navodi meteorolog.

Kako dalje ističe, jug i istok Srbije i dalje će ostati pod uticajem vrele vazdušne mase, uz jugozapadne vetrove i temperature i do 37 stepeni.

- Ipak, u većem delu Srbije u ponedeljak će biti pretežno sunčano, samo na severu i zapadu biće više oblačnosti. Inače, kako nad našim područjem preovladava jugozapadno visinsko strujanje, u višim slojevima atmosfere nalaze se i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa će padavine sadržati te čestice, što će ponovo biti vidljivo na vozilima i prozorima - objašnjava on.

U četvrtak i petak lokalni pljuskovi

 

Đurić kaže da će u utorak i sredu biti pretežno sunčano, pred kraj dana uz više oblačnosti, sa maksimalnom temperaturom od 30 stepeni na severu do 36 na jugu Srbije, u Beogradu do 32.

- U četvrtak i petak biće promenljivo oblačno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Na severu i zapadu Srbije biće znatno prijatnije i svežije, na jugu i jugoistoku i dalje vrelo. Maksimalna temperatura u četvrtak od 26 na severozapadu do 38 na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 30. U petak od 22 na severozapadu do 34 na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 26 stepeni - kaže Đorđe Đurić.

Za vikend će, prema prognozama meteorologa, biti sunčano, uz porast temperatura, i one će u subotu biti oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine, uglavnom od 30 do 32 stepena.

U nedelju i početkom sledeće sedmice (od 9. avgusta) ponovo će veoma toplo, uz temperature više od 35 stepeni.

Prema trenutnim prognozama, oko 10. avgusta usledilo bi osveženje i pad temperatura za 7 do 8 stepeni i one bi bile uglavnom oko 30.

Video: Šator sravljen na proslavi punoletstva u Lajkovcu: Gosti tek počeli da pristižu, oluja ih oterala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ђода

    1. avgust 2021 | 18:31

    Мааа,да неће те честицеее да дођу из авионааа и донесу упалу плућааа ?

  • Salamander

    1. avgust 2021 | 19:13

    Bitno je da bude hladno pivo.

  • Nenad

    1. avgust 2021 | 21:14

    Izgoresmo ko licne 😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA