• 0

Divlje svinje uništile zasade kukuruza u dolini Gruže: Potpuno uništeno 200 hektara letine

Uako je na usevima totalna šteta, nada unesrećenim zemljoradnicima upravo je u zakonu

  • 0
Divlje svinje, Loznica

Foto: Rina.rs

Zasadi kukuruza u dolini reke Gruže, na granici opština Knić i Kraljevo nastradali su jersu na njih naišle divlje svinje. Letina je skoro potpuno uništena na oko 200 hektara u ataru sela Petropolje, Zakuta, Guberevac.

- Svake godine smo pod sve jačom najezdom divljači koja silazi sa okolnih Gledićkih planina, a u poslednje vreme ulaze i ljudima u dvorišta. Očigledno je da se poslednjih godina njihova populacija znatno uvećala, a šteta koju nanose je ogromna. Niko ne može da obezbedi njive od nekoliko stotina hektara, a da zlo bude veće radi se o najplodnijoj zemlji u ovom delu Srbije - kaže zaporal U centar M. P. iz Petropolja.

Uako je na usevima totalna šteta, nada unesrećenim zemljoradnicima upravo je u zakonu.

- Svako lice kome divljač unutar ili van lovišta pričini štetu, ima pravo da zahteva naknadu štete od lovačkog udruženja koje upravlja lovištem, odnosno od nadležnog ministarstva - kaže advokat Srđan Mladenović iz Kragujevca.

Prema njegovim rečima "postupak se prvo vodi vansudski i komisija utvrđuje visinu štete, a ukoliko oštećeni nije zadovoljan visinom naknade, može podneti tužbu sudu".

- Bitno je napomenuti da su rokovi za prijavu štete dosta kratki - 10 dana od nastanka štete. Takođe, zakon o divljači i lovstvo propisuje obavezu i korisnika lovišta i svih vlasnika zemljišta u okolini, da preduzimaju mere da spreče nastanak štete - postavljanje ograda, strašila, vršenje nadzora i drugih radnji - kaže advokat Mladenović.

Video: Urnebesno: Divlja svinja iznenada upala u frizerski salon i napravila haos

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima