≫ 

Kon: U naredne 2 nedelje će doći do porasta aktivnosti korone. Otkrio kada će mera ponovo biti

Teško da će biti govora o novim merama i zabranama u smislu zatvaranja na jesen, kao što je bilo, smatra doktor

  • 30
Predrag Kon Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon rekao je danas da imamo porast aktivnosti virusa, kao i da se očekuje porast broja novozaraženih, i tokom sledeće nedelje.

Dodao je da ne možemo znati kakve će posledice imati povratak građana sa letovanja.

- Ovo jeste talas, možemo da ga nazovemo blagi talas, ali porast svakako jeste - rekao je dr Kon.

Kako je naveo, može se reći da će u naredne dve nedelje doći do porasta aktivnosti.

- Za sve festivale i slavlja dostavljeno je ono što se preporučuje, a to je da građani budu zaštićeni, da su vakcinisani, da su preležali, testirani i da nose masku sve vreme. Što se tiče festivala, imali smo primer Egzita i on je dobro prošao. Otkrili smo i zaražavanja, ali nije došlo do naglog skoka - objasnio je dr Kon za RTS.

Treća doza vakcine

Epidemiolog je govorio i o trećoj dozi vakcine protiv korona virus.

- Treća doza se daje, ali samo onima koji su u supresiji, tj. koji imaju oslabljeni imunitet zbog prirodne bolesti. Razne bolesti koje jako obaraju imunitet, ti pacijenti su u najvećem riziku i za njih se preporučuje vakcina. Najvažnije je da se te osobe zaštite. Jasno je da vakcina ne može dugo da drži, takva je situacija u Izraelu, javlja se i u drugim zemljama. Posebno je bitno da oni koji su stariji polako gube tu zaštitu i to je sada poznato. Mi smo za sada odlučili samo za one koji su u ozbiljnom riziku i imaju teške forme bolesti.

Dr Kon je naveo da imamo 49,7 odsto imunizovanog punoletnog stanovništva, odnosno da je taj broj sada verovatno prešao 50 odsto.

- Treba shvatiti da je vakcinacija odobrena za starije od 12 godina, da dolazi formiranje školskih kolektiva i da neće biti striktnih mera kao prošle godine jer postoji zaštita. Mora se insistirati na tome da kolektivi budu zaštićeni. Kako će raditi oni koji ne žele da budu vakcinisani, to ćemo videti. Zaštićenost jednako vakcinisanost, i oni koji su preležali su zaštićeni - istakao je epidemiolog.

On je dodao da ne očekuje da će se epidemiološka situacija poboljšati.

- Neće se ništa promeniti jer kolektivi jesu mesta prenošenja virusa, posebno delta soj koji se pokazuje da bolje ide kroz mlađe. Ono kako ja vidim početak školske godine je da deca treba da budu zaštićena - rekao je Kon.

Nove mere na jesen?

Teško da će biti govora o novim merama i zabranama u smislu zatvaranja kao što je bilo, smatra doktor.

Kako kaže, mera će biti sigurno kada dođu četvorocifreni brojevi - neće biti moguća javna okupljanja kao sada, kada je dozvoljeno do 500 ljudi.

- Sve što je više od 500, traži odobrenje od Kriznog štaba. Dato je uslovno šta sve treba da se obezbedi, da se zaštićeni okupljaju, ali i svedoci smo da se to ne poštuje. Moramo da podignemo svest o tome, ja kao epidemiolog imamo obavezu da insistiram na vakcinisanosti onih koji će ući u kolektive i na zaštićenosti - rekao je on.

Dr Kon je naveo da delta soj ima veći reprodukcioni broj.

- Pominje se da je sada 7, što je vrlo visoko. Na početku je bio između dva i tri. Ono što treba shvatiti je da nemamo vakcinu, ovaj proces bi trajao neuporedivo duže i bio bi sa više raznih varijanti - objasnio je dr Kon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    2. avgust 2021 | 09:36

    Ne diraj decu! Deca imaju prirodan imunitet i ne treba im ništa, osim ako ne želite da im oslabite prirodnu zaštitu. Pitajte bilo kog iskusnog virusologa ili pedijatra. Na žalost za vas doktore, još ne postoji vakcina protiv gluposti.

  • Mile

    2. avgust 2021 | 09:56

    Neka ti se tata vakciniše

  • 🙅🏻‍♀️

    2. avgust 2021 | 09:58

    Dosadni ste stvarno. Ljudima je muka više.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA