• 1

Spaseno mladunče retke i strogo zaštićene ptice: Mali suri orao oporavlja se u Beogradu

U vreme izrade Studije zaštite Specijalnog rezervata prirode Jerma, evidentirana su dva gnezda, odnosno dva para surog orla u ovom području

  • 1

Zaposleni u Specijalnom rezervatu prirode Jerma spasili su mladu jedinku strogo zaštićene vrste - surog orla, koji je ispao iz gnezda i bio je u stanju dehidratacije.

Kako je Tanjugu kazao upravnik Specijalnog rezervata prirode, koji je deo JP "Srbijašume", Darko Ðorđević, ptica je pronađena u selu Trnski Odorovci, a pretpostavlja se da je usled prevelikih vrućina ispala iz gnezda i došla do priobalnog pojasa reke Jerme, gde je uočena.

- Srećom, intervenisali smo na vreme, ribočuvarska i čuvarska služba je na adekvatan način izvršila hvatanje i prihvat jedinke, koja nije imala povrede. Na adekvatan način je ptici data voda, hrana, jedinka se oseća dobro, vitalna je - rekao je Ðorđević.

Dodao je da je ptica prebačena u Zavod za zaštitu životne sredine u Beogradu. gde će biti uzgajana do onog momenta dok se ne oseti dovoljno jakom, vitalnom i zdravom da može da se vrati u prirodu na isti lokalitet.

Po njegovim rečima, suri orao je strogo zaštićena vrsta.

- U vreme izrade Studije zaštite Specijalnog rezervata prirode Jerma, evidentirana su dva gnezda, odnosno dva para, tako da nam je drago da je ova akcija sprovedena uspešno. I ranije smo imali slične intervencije, ali su to bile uglavnom rode, neke vrste čaplji, dok je ovoga puta reč o izuzetno značajnoj jedinki - rekao je Ðorđević.

Specijali rezervat prirode Jerma nalazi se pod zaštitom država, u prvom je stepenu zaštite i ovaj kompleks ima i nacionalni i međunarodni značaj.

- Površina je oko 7.000 hektara, obuhvata najlepši deo kanjona reke Jerme i prostire se na teritoriji Pirota, Dimitrovgrada i Babušnice - podsetio je Ðorđević.

Video: Mladunče Nada, jedna divna priča...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima