≫ 

Lazanski će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana: Komemoracija istog dana u njegovu čast

Srpski ambasador u Rusiji koji je preminuo u 71. godini, bio je pisac, novinar i vojnopolitički komentator

  • 8
Miroslav Lazanski Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Komemoracija ambasadoru Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslavu Lazanskom biće održana u petak, 6, avgusta, u 10.30 časova, u Ministarstvu spoljnih poslova, Kneza Miloša 24.

Sahrana će biti održana istog dana, u 13 časova, na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana.

Srpski ambasador u Rusiji koji je preminuo u 71. godini, bio je pisac, novinar i vojnopolitički komentator.

Rođen je 18. septembra 1950. godine u Karlovcu gde je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gde je i započeo novinarsku karijeru.

Kao novinar pisao je za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start, u februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list "Politika", a osim toga pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Vecernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian.

Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji...

Intervjuisao je, između ostalog, komandante NATO snaga generala Bernarda Rodžersa, generala Džona Galvina, maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva, komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova, ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova, komadanta ratne mornarice ŠSR, admirala flote Vladimira Cernavina, predsednika Sirije - maršala i vrhovnog komadanta Sirijske arapske armije - Bašara el Asada, kao i još tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom sveta.

Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, a na funkciju ambasadora Srbije u Ruskoj Federaciji imenovan je sredinom 2019. godine.

Video: Novinar, analitičar i političar: Preminuo Miroslav Lazanski

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    5. avgust 2021 | 12:30

    Moj prijatelju povcivaj u miru nije nam se dalo da jos zajedno posedimo posle toliko junastva zasluzio je da se tu sahrani.

  • Ilce

    5. avgust 2021 | 13:17

    A sta je zaslužio kad? Bog da mu dušu prosti ali toliko da je zaslužio za tamo nije u sva poštovanja ima tu drugi koji su dali puno više a nisu tamo!

  • N

    5. avgust 2021 | 13:03

    može odmah pored šabana, tu mu je mesto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA