≫ 

Održavanje Sabora u Guči upitno: Nadležni nude stroge mere, čeka se "zeleno svetlo" Kriznog štaba

- Suština je u tome što je takav skup visokorizičan s ovakvim brojem dnevnozaraženih - rekao je dr Kon

  • 74
Predrag Kon, Guča Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović, ATA Images

Da li će se začuti trube na ovogodšnjem Saboru u Guči, čije održavanje je najavljeno za period od 13. do 15. avgusta, još je upitno, budući da Krizni štab nije dao zeleno svetlo zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Član Kriznog štaba i epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je reč o visokorizičnom skupu.

- Sabor trubača u Guči još nije dobio dozvolu Kriznog štaba za održavanje. Suština je u tome što je takav skup visokorizičan s ovakvim brojem dnevnozaraženih. A našu saglasnost mogu da dobiju samo ako obezbede sve što su rekli. Organizatori Guče i opština Lučani poslali su nam dopis u kom su napisali da neće moći da uđe niko ko nije vakcinisan ili testiran najviše 48 sati pre toga, kao i da će obezbediti punktove za testiranje.

Takođe, naveli su da će biti četiri puta manje gostiju nego što se procenjuje, mada neću da pominjem cifre da ne bude da radim protiv svih njih - istakao je Kon i objasnio da nijedan festival planiran za avgust  još nije dobio dozolu kriznog štaba za održavanje.

Jedan od najpopularnijih festivala, koji je najavljen za 13. avgust, Sabor trubača u Guči, trebalo bi da se održi uz predviđene stroge mere, ukoliko Krizni štab ne odluči drugačije, objašnjava za "Telegraf" predsednik Opštine Lučani, Milivoje Dolović.

- Kriznom štabu smo dostavili predlog sa neophodnim merama, ukoliko se festival održi, a koje podrazumevaju obavezne punktove za testiranje, kao i potvrde o vakcinaciji ili preležanom virusu - objasnio je Dolović i dodao da je neizvesno da li će se Sabor održati, ali da su pripreme svakako u toku.

- Broj zaraženih veoma brzo raste. Svakako da bismo svi voleli da se manifestacija u Guči održi, posebno jer je nije bilo prošle godine, ali nam je pre svega u interesu da očuvamo zdravlje ljudi. Svakako ništa ne možemo da uradimo bez odobrenja Kriznog štaba, tako da ćemo se voditi njihovim merama - dodaje Dolović.

Kako objašnjava, iako su se mnoge manifestacije, poput Egzita, već održale, to ne znači da će biti i Sabora.

- Ne možemo porediti Egzit koji je bio u julu i kada je bilo mnogo manje zaraženih. Podsećam da u Guču dolazi veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva i da bi samo jedan zaraženi mogao da stvori veliku opasnost. Zato će naše mere, ukoliko bude Sabora, biti veoma stroge. Predolžili smo postavljanje pet punktova za testiranje, kao i obavezne potvrde o vakcinaciji ili preležanom virusu, kao i pojačane kontrole. Svakako, u kontaktu smo sve vreme sa Kriznim štabom - naveo je Dolović.

Kako su ranije najavili organizatgori Sabora, kompletan program je spreman.

- Prvog dana tradicionlano će se održati takmičenje mladih trubačkih sastava iz Srbije, petak je rezervisan za koncertne sadržaje, za ponoćni koncert, defile učesnika. Subota je dan sa najviše programskih sadržaja, kada imamo i dragačevsku svadbu i finalno takmičenje trubačkih orkestara kao centralni program zbog koga se svi i okupljamo u Guči - rečeno je.

Video: Kon upozorava: Nema dileme da će nas zatvoriti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zizu

    6. avgust 2021 | 20:31

    Hocemo Gucu. Hocemo restorane ,kafice, veselja, svadbe ,rodjendane,krstenja. Necemo mere. Necemo da zatvaramo male radnje, dok veliki mogu da rade. Necemo da vakcinisemo decu.

  • Lili75

    6. avgust 2021 | 21:26

    Da nije zalosno bilo bi smesno! Zasto Guca ne moze a Vrnjacka Banja moze???? 100000 ljudi karnevalu, pa onda Lovefest !!! A u radnju moram sa maskom! Prestanite da za..bavate narod!

  • Neni

    6. avgust 2021 | 21:14

    Ne moze Guca a moze Exit? Moze droga ne moze muzika?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA