• 15

Poznato stanje brata (5) i sestre (9) iz Srbobrana za kojima se tragalo: Evo ko sada brine o njima

, Telegraf

Policija protiv majke podnosi krivičnu prijavu

 • 15
Nis, majka i deca, zanemarivanje zlostavljanje dece

Foto: Pixabay, SUP Niš

Brat (5) i sestra (9) iz Srbobrana, koji su nestali 2. avgusta u Nišu i za kojima se do noćas tragalo kada su pronađeni kod rođaka u Beogradu, dobro su, a Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, preduzima sve mere kako bi se deca adekvatno zbrinula, kažu za Telegraf.rs u Centru.

Deca su, kao što smo već objavili, pronađena noćas u Beogradu. Ona su sama autobusom došla u prestonicu i sklonila se kod rođaka jer nisu želeli da više budu sa majkom koja ih je dovela u Niš, i koja ih je, navodno, terala da prosjače. 

Brigu o deci preuzeo je Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, a protiv majke će policija podneti krivičnu prijavu. 

Deca, brat i sestra, čiji je nestanak prijavljen u Nišu, a koja su pronađena sinoć u Beogradu, dobrog su zdravstvenog stanja i stručni radnici Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu preduzimaju sve mere iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom, procedurama i aktuelnom situacijom kako bi ih adekvatno zbrinuli - rečeno je za Telegraf.rs u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu.

Deca su, da podsetimo, pronađena tako što je, nakon što su mediji objavili fotografije dece, u komentaru ispod teksta neko naveo da je 2. avgusta putovao sa njima autobusom koji je saobraćao na relaciji Niš – Subotica.

- Policija je kontaktirala sa njim, on je potvrdio navode u komentaru i kazao da su deca izašla iz autobusa u Beogradu. Inspektori niške Kriminalističke policije ponovo razgovarali sa majkom nestale dece kako bi saznali kod koga bi mališani mogli da borave u ovom gradu. Ona im je kazala da tamo ima rođake i dala im njihov kontakt. U saradnji sa beogradskim kolegama, niška policija je pronašla čoveka kod koga su deca otišla, a on im je potvrdio da se nalaze kod njega. U slučaj se uključio i beogradski Centar za socijalni rad koji je preuzeo dalju brigu o deci – naveli su naši sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Policija podnosi krivičnu prijavu protiv majke

Policija u Nišu će po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu protiv majke (28) dece podneti krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zlostavljanje i zanemarivanje maloletnog lica.

- Ona se sumnjiči da je zanemarivala potrebe svoje dvoje dece kao i da nije vodila računa o deci koja su se iz kuće udaljila u jutarnjim časovima, a ona je njihov nestanak prijavila tek u večernjim - navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Kako se navodi u zakonu, roditelj usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, kazniće se zatvorom do tri godine.

Majka: Neću dozvoliti da mi deca budu oduzeta

Snežana Đorđević (28), majka dece tvrdi da nisu tačni navodi da su mališani zanemarivani, te da su zato otišli od kuće.

Ona je za Telegraf.rs kazala da ide u Beograd kako bi preuzela mališane, te da neće dozvoliti da joj budu oduzeti.

- Sve je to izmišljeno da bi mi deca bila oduzeta, ništa od toga što se piše nije istina. Vi ste sa mnom razgovarali, videli ste moje ponašanje, ja nisam takva osoba kakvom me opisuju. Neću dozvoliti da mi oduzmu decu. U Srbobranu imam kuću potpuno opremljenu, primam socijalnu pomoć od 32.000, što je za mene i moje troje dece sasvim dovoljno. Idem da svoju decu vratim, ako ne mogu drugačije to ću učiniti preko suda. Upravo sam krenula u Beograd, čim uzmem decu, otići ću u Centar za socijalni rad i zatražiti da mi urade testiranje na narkotike. Neka se vidi da li uzimam drogu, kako me sumnjiče. To nije tačno, meni narkotici ne trebaju, ja sam dobra majka – ponavlja Snežana.

Ona nije umela da objasni zbog čega su deca otišla u Beograd bez njenog znanja, ali ističe da ih nije zanemarivala niti ih je terala da prose.

Video: Amber alert sistem - pomoć u pronalaženju nestale dece

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Milica

  Prima 32 000 soc pomoc?!?!?! A ja na porodiljskom jer me je poslodavac odjavljivao kako je i kad hteo 20 000!!!

  0
  0

  Podelite komentar

 • Strsljen

  Neko radi mesec dana za taj novac koji ona dobije na ime socijalne pomoci. Treba im ukinuti socijalnu pomoc, oduzeti decu, a one koji su zlostavljali i zanemarivali decu i terali na prosjacenje, oterati u zatvor i to na tezak prinudni rad. Tako ce se smanjiti i prirodni prirastaj, jer u zatvoru nema razmnozavanja. Ko god ne salje dete u skolu - u zatvor. Ko nece da radi, a radno je sposoban, nema socijalne pomoci. Samo treba za njih da vaze isti zakoni kao za sve, morace silom da se promene.

  23
  3

  Podelite komentar

 • ime

  Oduzmite decu ovoj zeni! Rodice ih ona jos, ali pomozite im! Ovo je bio poziv upomoc! Kad vidim sta rade sa decom ovi romi svakoj bih podvexaoJajnike posle prvog porodjaj

  26
  3

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima