≫ 

Vatra guta prirodne lepote Srbije, strahuje se šta će ostati: Na Zaovinama plamen zahvatio 30ha šume

Ostaje upitno šta će biti i sa turističkom sezonom na Zaovinama, ali i drugim tursitičkim mestima koja se bore sa vatrom

  • 7
Bajina Bašta –  Požar bukti na Zaovinama, zaseok Đurići

Foto: Rina

Zaovine, jedan od najlepših delova Srbije, zahvatili su požari i ostalo je upitno šta će se desiti sa ovim prelepim predelima nakon vatrene stihije, kao i sa turističkom sezonom.

Požar bukti na Zaovinama, a u najvećoj opasnosti su meštani zaseoka Đurići. Vatrena stihija zahvatila je preko 30 hektara četinarske šume, a usled jakog vetra postoji opasnost da se plamen propiri i na obližnje kuće.

- Na nekoliko mesta može se videti otvoren plamen, a na ostalima vatra tinja. U gašenje je uključeno preko 20 vatrogasaca, radnika Nacionalnog parka Tara, ali i meštani. Situacija nije nimalo nivna. Postoji mogućnost da se proširi i do obližnjih kuća - rekao je za RINU Miloš Ševrtović iz Zaovina.

Do sada je već izgoreo jedan zidani objekat koji nije bio naseljen kao i trafostanica EPS-a što je uslovilo prekid snabdevanja električnom energijom za oko 400 potrošača.

- Dva dana nemamo struju, snalazimo se kako moramo. Nema ni signala na većini mobilnih operatera. Slabiji dim smo u šumi primetili i pre nekih sedam dana, ali danas je situacija kulminirala. Visoke temperature su najveća pretnja - kaže Ševrtović.

Još uvek nije u poptunosti loklaizovan ni požar na Tari sa bosanske strane, gde ponovo gori vrh Veliki Stolac koji je najveće prirodno stanište endemske vrste Pančićeve omorike.

Strahuje se šta će ostati posle požara

 

Deo planine Tara na kome se nalazi naselje Zaovine je poznat kao Ravna Tara, a inače se nalazi u južnom delu ove planine. Od nedavno se i Zaovine nalaze u sklopu Nacionalnog parka Tara.

Reč je ne samo o predelu bogatom prirodnim lepotama, nego i velikom turističkom potencijalu Srbije koji preti da, nakon požara, bude gotovo uništen.

Inače, ovo naselje najpoznatije po otkriću živog fosila Pančićeve omorike. Naime, 1875. godine je Josif Pančić u zaseoku Đurići pronašao novu vrstu četinara, koji se u spomen na njega naziva Pančićeva omorika. Sem toga, Zaovine su poznate i po vidikovcima Bela Voda, Gavran i Zmajevac, kao i po ostacima srednjovekovnog utvrđenja.

A pored svega toga, u ovom naselju u zapadnoj Srbiji se prave neki od najukusnijih gastronomskih specijaliteta tog kraja.

Vatra guta i druge lepote Srbije, gori borova šuma

 

U ovom trenutku oko 20 požara gori na području Zapadne Srbije, a jak vetar ometa njihovo gašenje. Na brdu Gradina iznad Čajetine tokom noći izbio je požar, koji je zahvatio oko 40 hektara borove šume. Požari su registrovani i u Nacionalnom parku Tara, u Murtenici, Vranješima, Kremnima, navodi Infoera.rs.

Zahvaljujući brzoj intervenciji pilota MUP-a Srbije plamen je trenutno suzbijen u Murtenici.

- Gasili smo požare na Pasuljanskim livadima, potom smo preko Kraljeva natankali helikoptere i stigli na Murtenicu. Vodu zahvatamo na Kokinom Brodu, jedan zahvat oko 3,5 tona i na taj način pokušavamo da stanemo u kraj vatrenoj stihiji. Uspešno smo suzbili vatru koja je išla ka Radorskom centru. Vremenski uslovi nisu zadovoljavajući, ali očekujemo da će uz velike napore požar biti stavljen pod kontrolu - izjavio je za RINU kapetan Nikola Dimitrijević.

Video: Požar iznad Čajetine gasi 20 vatrogasaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    5. avgust 2021 | 17:55

    Kakve prirodne lepote sve uništiše gradjevinom. Zlatibir veći od Uzica ..katastofa . Izgubio dušu planine.

  • Jaca

    5. avgust 2021 | 17:55

    Eto sirovine za pelet!!! To se namerno pali,sada ce krenuti seca tih jadnih stabala a o posumljavanju ni govora!! Juce sam prosla tim krajem,dosta sume je bolesno,a mogu da se kladum u zivot da se nista ne preduzima! Dajte g.predsednice,ministri...malo i o ekologiji mislite a ne samo o fabrikama kineskim,turskim... Pokazite delima da mislite o buducnosti dece,kao sto tvrdite!!!

  • Senjak

    5. avgust 2021 | 17:10

    Tigre gasiiii!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA