Posle 2 godine porodica bez odgovora ko je kriv za smrt trudnice Tamare: Teško mi je sliku da gledam

Tamara Milić iz Kruševca preminula je u KC Niš, gde je prebačena nakon što je u Opštoj bolnici Kruševac dobila sepsu

  • 25
Tamara Milić Foto: Facebook/Pravda za Tamaru Milić

Dve godine od smrti trudnice Tamare Milić navršilo se prvog avgusta, a ni ove godine nema odgovora na pitanje - ko je kriv? Tamara je preminula u Kliničkom centru Niš, nakon što je prebačena iz Opšte bolnice u Kruševcu u kojoj je dobila sepsu. Zajedno sa njom, ugasio se život i njene nerođene bebe.

Tamarina porodica ne prestaje da živi u neverici zbog svega što se dogodilo. Međutim, kako za Telegraf.rs objašnjava njena rođaka Jelena Ilić, nestala je svaka nada da će neko odgovarati za to što se dogodilo Tamari.

- Nemam šta da kažem. Nje nema pa nema. Nema krivca, nema ničega. Čitav proces je stao od kako je pandemija krenula. Umrla je "jer je tako htela" - kaže Jelena i dodaje:

Bolest koju su Tamari navodno pripisali je i ona koju sam ja imala u trudnoći, ali ja sam živa, kao i moje dete. Ja sam to imala, to je imala Tamara i ne može niko da me ubedi da nije u pitanju nečija greška. Kako sam ja živa, a nje nema? Ali ta priča je završena, na tome je ostalo.

Nade nema, ali uspomena i sećanje na Tamaru još uvek su živi.

- Ona živi u našim srcima. Čuvamo uspomenu, posećujemo grob, u neverici smo još uvek. Ona za nas nikada neće umreti.

Kako kaže, teško je, ali je važno što je ni javnost nije zaboravila.

- Nisu je zaboravili ljudi, vidim da ima još onih koji su je znali, a koje čuvaju sećanje na nju i pričaju o njoj. Meni je teško i sliku da pogledam - rekla je na karaju Jelena.

Podsetimo, Tamara je, kako su pričali njen suprug Lazar i njena sestra Marijana, bila zdrava trudnica čija je trudnoća bila regularna. Ipak, kada je u sedmom mesecu trudnoće dobila bolove u predelu levog bubrega, otišla je u Opštu bolnicu Kruševac gde su joj, kako tvrde njeni najbliži "medicinski radnici rekli da je razmažena, da ne histeriše i da se ne prenemaže".

- Uveravali su nas da to nije ništa i da se kod trudnica često javlja napad bubrega. Odmah tog dana počela je i da povraća, imala je temperaturu i tamo su je držali 4 dana bez ikakvog jasnog odgovora. Sumnjali su da je u pitanju zapaljenje bubrega, pa su mislili da je krenuo i kamen - ispričao je posle njene smrti Tamarin suprug.

Kako je naveo, tamo je nisu gledali i pazili, a on je išao sam da je presvlači i kupa.

- Pomagale su joj druge trudnice, čak i kad su tražile pomoć od sestara, one su vikale na njih i govorile "nije tebi ništa, nemoj da se prenemažeš" - ispričao je Milić i dodao da je njegova supruga u tom trenutku umirala od sepse.

Tamara je potom prebačena u niški Klinički centar, ali joj nažalost nije bilo pomoći. Ona i njena beba umrli su 1. avgusta.

Pravda za Tamaru

Smrt mlade trudnice izazvala je ogorčenost velikog broja Kruševljana koji su izašli na ulice i protestovali tražeći Tamarin zakon. Protest "Pravda za Tamaru - Sačuvajmo sve trudnice i bebe" zahtevao je bolji tretman trudnica u zdravstvenim ustanovama uz nadu da se slučaj ove mlade žene više nikad ne ponovi.

U kruševačkoj bolnici, gde je Tamara preminula, izvršen je inspekcijski nadzor i naloženo im je sprovođenje unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika - lekara, koji su učestvovali u lečenju Tamare Milić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sanja

    6. avgust 2021 | 21:22

    Tačno ponekad covek mora uzeti pravdu u svoje ruke . Lepa ženo počivaj u miru

  • Pitanje za m.osoblje

    6. avgust 2021 | 20:58

    KAKO SPAVATE?

  • Na Mesto Zlostorot

    6. avgust 2021 | 21:55

    Ne znam samo zašto su naši roditelji plaćali zdravstveno osiguranje i zašto mi plaćamo kad nas samo hoće pregledaju ako odem u njihovu privatnu ordinaciju? Vratite nam onda pare koje smo uložili u zdravstveno osiguranje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA