≫ 

Nakon što je dr Kon tražio da u školu idu vakcinisana deca, oglasio se ministar prosvete

- U svakom trenutku prioritet su zdravlje i bezbednost dece i zaposlenih - kazao je ministar prosvete Branko Ružić

Vakcinacija tinejdžer, dete, dečak Foto: Shutterstock

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon izjavio je da je odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina jedino logično rešenje koje vidi za početak školske godine. Prema njegovim rečima, oni koji su primili vakcinu treba da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi.

S tim u vezi oglasio se ministar prosvete Branko Ružić, koji je izjavio da će taj resor odluku o nastavi u novoj školskoj godini doneti konsultujući Krizni štab, ali nije direktno odgovorio na pitanje da li će vakcinisana deca starija od 12 godina ići na nastavu, a ona koja nisu na onlajn nastavi.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će, kao i do sada, u saradnji sa nadležnim institucijama pratiti epidemiološku situaciju u zemlji. Odluka o načinu organizovanja nastave u novoj školskoj godini biće doneta u konsultaciji s Kriznim štabom. U svakom trenutku prioritet su zdravlje i bezbednost dece i zaposlenih - kazao je za Ružić.

- Analize poput broja zaraženih, vakcinisanih, procenta pozitivnih testova, sprovođenja ključnih mera strategije ublažavanja rizika i drugih pokazatelja na nivou svake lokalne samouprave, odnosno obrazovnih ustanova uradiće relevantne zdravstvene institucije, lokalne samouprave i školske uprave i predložićemo članovima Kriznog štaba uskoro model nastave.

- Najvažniji cilj nam je očuvanje zdravlja čitavog stanovništva, a za to je, pa i za sve druge oblasti kao što je i način obrazovanja, jedan od uslova da se u što većem broju vakcinišemo - podseća Ružić i dodaje da do početka školske godine nije ostalo još puno dana, a da će na odluku o modelu nastave najviše uticati epidemiološka situacija u državi, koja u velikoj meri zavisi od broja vakcinisanih građana.

Kako prvi potpredsednik Vlade kaže, školama je poslat dopis.

- Apelovali smo i na škole jučerašnjim dopisom da putem svojih kanala komunikacije informišu roditelje o potencijalnim mogućnostima vakcinacije učenika iznad 12 godina, na šta su ukazale domaće zdravstvene ustanove, kao što je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, kao i Svetska zdravstvena organizacija, sve u skladu sa preporukom Kriznog štaba. Naglašavam da je intencija dopisa bila isključivo u funkciji informisanja o značaju vakcinacije i preporukama struke, a ne da poziva na obaveznost vakcinacije što kao ministar prosvete ne mogu ni da učinim.

On naglašava da svi treba da slušamo šta struka, odnosno nadležne zdravstvene institucije, kao i resorno Ministarstvo preporučuju, a da je Ministarstvo prosvete jedino u mogućnosti da apeluje, informiše i pomogne opštem cilju.

- Tako škole mogu samo da kroz nastavnička veća, savete roditelja iskoriste mogućnost da obaveste roditelje o potencijalnim modelima vakcinacije i o tome razgovaraju, a posebno je to važno, s obzirom na činjenicu da u javnosti kruže puno dezinformacija koje usporavaju našu borbu protiv virusa kovid 19 - kaže on.

On je dodao da se u dopisu, izražava zahvalnost svim zaposlenima u prosveti koji su se do sada vakcinisali, a kojih ima oko 50% od ukupnog broja, ali što je nedovoljno za dostizanje kolektivnog imuniteta potrebnog za lakše donošenje odluke države da se nastava organizuje u mnogo regularnijim okolnostima.

- Stoga pozivam, pre svega, prosvetne radnike, ali i roditelje da pristupe procesu imunizacije - naveo je ministar.

Dr Kon je, da podsetimo, izjavio da, iako preporučena, gotovo uopšte da nema vakcinacije dece starije od 12 godina.

- Kao epidemiolog tvrdim, i to je živa istina - pravljenje kolektiva u kom se mešaju vakcinisani i nevakcinisani virusu praktično ostavlja motor da živi koliko god hoće. Ali odluku mora da donese Ministarstvo prosvete. Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih.

- I u Izraelu je to dokazano - kad se javi epidemija, kolektivni imunitet je uspešan samo kada je vrlo visok broj vakcinisanih. U momentu kada kreće epidemija, dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih i samo se dešava ono čemu smo sada svedoci - da se bolest menja i postaje daleko blaža - rekao je dr Kon.

Nova školska godina, koja počinje 1. septembra, najverovatnije će početi kao i prethodna. Deca od 1. do 4. razreda ići će u školu, dok će stariji osnovci i srednjoškolci ići na kombinovanu nastavu.

Video: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loki

    6. avgust 2021 | 11:38

    Ovo je više jezivo !!! Ovo prevazilazi zdravi razum , ovo se neće dobro završiti po neke ..a najviše po vlast ako uopšte i pokušaju

  • Mama

    6. avgust 2021 | 12:01

    Roditelji pamet u qlavu!!! Ja od vakcinisanja se ne osecam dobro. I nista vise necu reci

  • Nestor

    6. avgust 2021 | 11:30

    Moje dete NEĆE nikada primiti tu vakcinu a to što onaj drmr predlaže može samo da izazove gnev kod nas normalnih pa da malo izađemo na ulicu zbog diskriminacije i ugrožavanja ljudskih prava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA