≫ 

Vanredna situacija u Požegi i Arilju: Stanovnici Visibabe deset dana bez vode, u Dobrači izbio požar

Stanovnici se snalaze sa nestašicom kako znaju i umeju

  • 0
Nestašica vode Foto: RINA

Pojedini meštani požeškog sela Visibabe duže od deset dana nemaju vodu. Jedini izvor im je cisterna, a mnogi kažu da ne pamte da je ikada bila teža situacija. Dodatno otežavaju visoke temperature, ali i strah od širenja bolesti i zaraze. Zbog smanjenja nivoa isporuke pijaće vode sa vodosistema “Rzav”, i opština Arilje je juče uvela vanrednu situaciju i restriktivni režim.

- Snalazimo se kako sami možemo i umemo, nadamo se da će se ovo rešiti i da će se voda rasporediti kako treba. Ako mogu neka reše taj problem, da imamo bar za ono osnovno, da uključim mašinu, operem sudove, da ne nosimo kante - rekla je za RINU Slađana Mladenović.

Dve autocisterne svaki dan su na terenu, a kako ističu iz JKP-a dnevno imaju oko 15 izlazaka na teren, međutim, svakodnevno se susreću sa otporom meštana, jer kako ističu u ovom preduzeću pojedini meštani imaju alternative za tehničku vodu, jer koriste svoje bunare, prenosi RINA.

- Nismo u mogućnosti da prepumpamo vodu do krajnih korisnika, ne dolazi dovoljna količina vode iz same fabrike koja bi zadovoljila naše dnevne potrebe. Sam tehnički opis svih ovih mesta jeste da domaćinstava koja su niža imaju vodu, za razliku od onih koja su na visini - rekla je Mirjana Filipović iz JKP-a „Naš Dom” Požega.

Ukoliko se nastavi povećanje vode iz fabrike Rzav do kraja nedelje situacija bi mogla da se dovede u normalu i jedan deo mesnih zajednica bi mogao da dobije vodu . Iz JKP- a Rzav i dalje apeluju na meštamne da vodu racionalno koriste.

Opština Arilje je takođe, juče uvela vanrednu situaciju, a restrikcije vode pre svega su uvedene na seoskim visinskim područjima.

- Rezervoar R1 nije se dovoljno punio ukoliko puštamo vodu u visinskim područjima, te smo na taj način hteli da zaštitimo prigradska naselja i grad. Međutim, kako je vreme odmicalo, nismo mogli da poštedimo ni prigradska naselja,. pa sm,o i njih počeli da isključuijemo. Sada je ostalo samo jezgro grada, zbog privrede i javnih institucija - izjavio je RINU Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

On je istakao da na vodozahvatu nema konstantnosti, dešava se da oko 150, 200 litara sekundno samo nestane na vodozahvatu. Kako se pretpostavlja tome su razlog neke crpne ilegalne stanice od vodozahvata i da bi to sprečili, doneta je zabrana o naredbi nenamenskog korišćenja pijaće vode i sve vreme su inspektori na terenu.

- Iz fabrike vode „Rzav” se napajaju četiri opštine i grad Čačak, zbog suše je smanjen dotok vode. U ovom trenutku je negde oko 500 litara na vodozahvatu, što je 40 odsto od glavnog, osnovnog pritiska na vodozahvatu gde je negde oko 1200, 1300 litara dnevno kada je normalna situacija - kazao je Maslar.

Osim problema sa vodom, juče je bio problem i sa požarom, u dve seoske Mesne zajednice izbio je požar.

- Na žalost, juče su izbili požari u Mesnim zajednicama Dobrača i Kruščica. U Kruščici je bilo opasnosti da će stradati čak kuće, međutim uz akciju vatrogasaca i pomoć iz Kosjerića, požar je lokalizovan, te je usmeren ka malom Rzavu, nije ugašen, ali je urađeno sve što treba da bude stavljen pod kontrolu - rekao je on.

Inače, ništa bolja situacija nije ni u opštinima Požega i Lučani, ni u gradu Čačku, smanjen je dotok vode i uvedene su restrikcije, a sve zavisi od građana da li će biti potpunog ili povremenog isključenja vode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA