≫ 

Dr Kon se ispravio u vezi sa tvrdnjom o vakcinaciji školaraca: "Moram da korigujem svoj stav"

On je istakao da je odvajanje vakcinisane od nevakcinisane dece previše komplikovano da bi bilo idealno

HR sektor, usluga, zdravstvo i obrazovanje su oblasti kojima dominiraju žene Foto: Shutterstock

Epidemiolog dr Predrag Kon istakao je juče da bi bilo logično da deca od 12 godina koja se vakcinišu od septembra normalno započnu školsku godinu. Oni učenici koji ne budu imunizovani protiv virusa korona, nastavu bi pratili onlajn. Dr Kon je, ipak, danas tu izjavu korigovao.

On je ukazao na to da je svega par hiljada dece od gotovo 600.000 njih školskog uzrasta, za koji se preporučuje vakcinacija, imunizovano, te da je logično da se napravi određeni sistem koji bi omogućio regularnu nastavu, a istovremeno i sprečio zaražavanje među njima.

- Kao i kovid propusnice, tako je i odvajanje učenika nešto što deluje logično, posebno što ne znamo kod mladih koliko vakcina štiti od prenošenja. Ja sam izjavio juče to, ali moram da korigujem stav - previše je kompleksno da bi bilo idealno. Idealno bi bilo da su sva deca vakcinisana, toga neće biti i toga smo svesni - poručuje on.

Kon dodaje da je siguran da će resorno Ministarstvo, zajedno sa Institutom za javno zdravlje "Batut" doneti profesionalnu odluku.

- Tu razne stvari dolaze u obzir i ja sam siguran da će ekipa koja to profesionalno radi izaći sa odlukom, kao i prošle godine. Ono što je prošle godine izašlo bilo je vrlo korektno za tadašnju situaciju, verujem da će tako biti i sad - rekao je Kon.

Ističe da Institut "Batut" sarađuje sa Ministarstvom prosvete, da se razmišlja o organizovanju nastave tako da bude regularna i da ima što manje online nastave.

- Nema jače zaštite od vakcine, i to treba apsolutno svi da znaju, i kolektivi i roditelji i to je najprimereniji način zaštite u pandemijskoj situaciji pogotovo kada imamo jasno registrovane vakcine za taj uzrast - objašnjava epidemiolog.

Video: Suzavci na ulicama Pariza: Oštri sukobi policije i građana zbog kovid propusnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    6. avgust 2021 | 16:36

    Strasno..pa čemu uži nas imuni sistem ako nije jači od ove ne proverene vakcine?Što idete na uništenje dece?Svako dete pre vakcine kod doktora na kompletan sistematski pregled..i ako dobije vakcinu I prouzroci problem djetetu onda je red da se pogube ovi sto ih zagovaraju ali ne samo oni nego kompletna familija !Da se poravna računica..pa da vidimo sledeceg zagovornika vakcina...koji dobija 118.000 dolara god. Platu da uništava svoj narod...

  • Sin

    6. avgust 2021 | 17:09

    I otac i majka vakcinisani I oboje dobili koronu,otac malo,ali malo,laksi slucaj,majka dve nedelje bolnice!!!! I to vama zastitia? A da dodam jOs to,da sam ja sa njima 24h u istoj kuci i nisam se zarazio A NISAM VAKCINISAN!!!!! I to vama zastita? Pa zato vam vise niko i ne veruje sem sirotih penzionera koji ne vide dalje od TV-a!!!! Mladima koji imaju priliku da cuju,slucaju,gledaju i drugu stranu se gadite!!!!

  • bodi svoju decu

    6. avgust 2021 | 16:46

    Pridji mom detetu i kidam glavu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA