"Ne palite vatru na otvorenom": Priroda u Srbiji gorela danima, GSS apeluje na odgovornost građana

- Čuvajte prostor na kome boravite jer time čuvate i sebe. U slučaju da primetite požar pozovite Vatrogasno spasilačku jedinicu na 193 - ističu iz Gorske službe spasavanja (GSS)

  • 0
Aleksandar Vulin požari Pčinjski okrug Foto: MUP Srbije

Širom Srbije je prethodnih dana buktalo čak 850 požara, a Gorska služba spasavanja (GSS) apelovala je na sve posetioce prirode da, kako bi se izbegle nove vatrene stihije, izbegavaju paljenje vatre na otvorenom.

- Čuvajte prostor na kome boravite jer time čuvate i sebe. U slučaju da primetite požar pozovite Vatrogasno spasilačku jedinicu na 193 - apelovali su iz GSS-a.

Podsetimo, na području Zapadne Srbije izbilo je prethodnih dana oko 20 požara, a jak vetar ometao je njihovo gašenje. Požar je izbio i na brdu Gradina iznad Čajetine, a zahvatio je oko 40 hektara borove šume. Požari su registrovani i u Nacionalnom parku Tara, u Murtenici, Vranješima, Kremnima.

Video: Požar iznad Čajetine gasi 20 vatrogasaca

Gorelo je na jednom od najlepših delova Srbije na planini Tara - Zaovinama, i ostalo je upitno šta će se desiti sa ovim prelepim predelima posle vatrene stihije, kao i sa turističkom sezonom. Vatra je zahvatila više od 30 hektara četinarske šume.

Podsetimo, nekoliko kuća izgorelo je u požaru koji je u četvrtak uveče zahvatio selo Bratoselce u Bujanovcu. Gorelo je u još dva sela.

Gorelo je i u Nacionalnom parku Prokletije, na lokaciji Štupelj, gde vatrogasci, zbog vetra, danima nisu mogli da obuzdaju vatrenu stihiju.

Prethodnih dana vatrogasci su se borili i sa velikim požarom na Mokroj Gori. Vatra je posle nadljudske borbe vatrogasnih ekipa u veoma nepristupačnim uslovima konačno lokalizovana. 

U gašenju požara učestvovovala su 132 vatrogasca iz deset gradova i opština Srbije, ali i četiri helikoptera MUP-a Srbije.

-  Srbija se od 25. jula suočila sa više od 850 požara na otvorenom. To govori koliko smo neodgovorni, koliko ne razmišljamo, koliko sistemski nismo našli odgovor na one koji ne vode računa ni o sebi, ali ni o drugima - rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin posle obilaska područja koja su bila zahvaćena požarima i sastanka sa rukovodiocima Okružnog štaba za vanredne situacije.

Video: Vatra preti da proguta Radarski centar na Murtenici: Herojska borba pilota i vatrogasaca sa požarom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA