≫ 

Srpski vatrogasci krenuli put prijateljske zemlje: Pomoći će grčkoj braći pri gašenju požara

37 vatrogasaca sa 14 vozila, sa tri vatrogasna helikoptera i svom pripadajućom opremom pomoći će narodu Grčke da se izbori sa vatrenom stihijom

  • 36

Srpski vatrogasci krenuli su danas iz Niša put grčkog ostrva Evija gde već danima bukte šumski požari, kako bi pružili pomoć kolegama, ali i tamošnjem stanovništvu.

Put ove prijateljske zemlje krenulo je 37 pripadnika Sektora za vanredne situacije sa 14 vozila a već danas pridružiće im se i tri helikoptera MUP-a koji će vatrenu stihiju suzbijati iz vazduha.

Vatrogasce je ispratio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je izrazio zadovoljstvo, kako je istakao, što je Srbija sada u stanju da pomaže drugima a da od drugih ne očekuje pomoć.

- Po naređenju predsednika Aleksandra Vučića u Sektoru za vanredne situacije MUP-a, formirali smo posebnu jedinicu koja odlazi da pomogne našim kolegama, a još važnije, svim građanima Grčke. Kad je teško, onda vidite na koga možete da se oslonite. Ovog leta Sektor za vanredne siutacije je gasio više od 850 požara na našoj teritoriji, ali je učestvovao i u gašenju požara u Severnoj Makedoniji. Sada je spreman da gasi požare i na prostoru Grčke - rekao je Vulin.

On je istakao da su Srbija i Grčka tradicionalno prijateljske zemlje, ali od tog prijateljstva ne bi bile velike koristi da svih ovih godina nije ulagano u Sektor za vanredne situacije.

- Od danas 37  vatrogasaca sa 14 vozila, sa tri vatrogasna helikoptera i svom pripadajućom opremom pomoći će narodu Grčke da se izbori sa ovom vatrenom stihijom - rekao je Vulin.

Luka Čaušić, v.d. načelnika Sektora za vanredne situacije takođe je pozdravio srpske vatrogasce pre odlaska u časnu misiju.

- Ovo su vatrogasci iz čitave Srbije, krenuli su pomoć kolegama u Grčkoj u borbi protiv nezapamćenih požara na severnoj Eviji. Sutra će krenuli i tri helikoptera MUP-a u istom pravcu. Srećan sam i ponosan što imamo kapacitete da pomognemo prijateljskoj zemlji, požari su kod nas pod kontrolom - kazao je Čaušić.

Treći put pomažemo grčkoj braći

Marko Radovanović, komandant vatrogasno spasilačkog bataljona u Nišu koji predvodi grupu srpskih vatrogasaca koji su krenuli za Grčku, kazao je da mu ovo nije prvi put da učestvuje u gašenju požara u ovoj zemlji.

- Za 20 godina, koliko ja radim, ovo je treći put da idemo da pomažemo grčkoj braći. On imaju veliki problem, jedva čekamo da stignemo i da počnemo sa akcijama gašenja - kazao je Radovanović.

37 pripadnika Sektora za vanredne situacije sa 13 vatrogasnih vozila spremno za polazak za Grčku gde će uz Helikoptersku jedinicu pomagati grčkim kolegama u gašenju šumskih požara!

Video: Grčka u plamenu: Požari divljaju u šumama Evije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    8. avgust 2021 | 16:56

    Sa srecom ljudi, da spasite sta se spasti moze o vratite se zdravi. Slava Bogu.

  • Lina

    8. avgust 2021 | 16:54

    Ljudi Grcka je u paklu. Gospode i sv. Petko pomozi nek urodi plodom ova nasa pomoc. Zadnje je vreme doslo, ne znam da li to primecujete.

  • Солидарност

    8. avgust 2021 | 16:49

    Браво! Треба бити солидаран у тешким временима.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA