Koji je najlepši grad u Srbiji, a koji najružniji? Jedna društvena mreža pršti od komentara (ANKETA)

Nekome je Beograd baš najružniji grad - "betonska džungla", kako je napisao jedan od korisnika

  • 65
Sombor Sombor je izglasan kao jedan od najlepših gradova, Foto: Mateja Beljan

Šta određuje lepotu nekog grada? Da li su to ljudi, zelenilo, zgrade, bulevari... Svaki grad ima svoju lepotu, ali su neki, ipak, poželjniji od drugih.

Tako se na Redditu pokrenula upravo diskusija o lepoti gradova Srbije, odnosno, o tome koji je najlepši, a koji najružniji.

I zaista, kada krenete da čitate objašnjenja zašto neki grad jeste lep, iako na prvi pogled ne biste rekli, shvatili biste da je, ipak, potrebno vreme da ga upoznate. I ne samo to, pre nego što ocenite, logično je da morate i da ga posetite! A zašto nemamo naviku da posećujemo druge gradove u našoj zemlji, već radije biramo region, to je već posebna priča.

- Leskovac nije imao priliku da bude lep. Sravnjen sa zemljom u 2. svetskom ratu, imućniji stanovnici (koji bi možda posle mogli da ponovo sagrade lepe zgrade) su ubijeni, što od strane okupatora, pa zatim saveznika, što od nove vlasti, da bi onda krenuli da se grade sivi blokovi preko ruševina. Kad bi istražio malo Leskovac (nikako u toku vašara poznatog kao Roštiljijada) video bi da ima lepih kutaka. Garetova palata, stari Sajam (sad se renovira konačno) i okolina istog do reke, gde su gradske i opštinske zgrade... Stara Dubočica za ljubitelje klasične srpske "suburbije" (starije uglavnom bele kućice od sprat ili dva u pravilnim ulicama s velikim dvorištima i niskim ogradama) i novija Dubočica za ljubitelje brutalizma tj. novijih socijalističkih zgrada s parkovima između, samo im naravno fali održavanje - glasi jedan komentar koji ide u prilog Leskovcu.

Nekome je najlepši bio Požarevac. I zaista, ovaj grad ima svoj šarm i svojom lepotom zasigurno nadmašuje realni značaj koji ima u našoj zemlji.

Jedan korisnik napisao je za Beograd istovremeno da je i najlepši i najružniji.

Po lepoti se ističu u komentarima i gradovi na severu zemlje, poput Novog Sada, Subotice, Sombora ili zrenjanina. Ipak, neko je spomenuo i krajnji jug - Prizren.

Za jedan od najružnijih gradova izabrano je Prokuplje.

- Stvarno jeste brate, bez uvrede. Prošao sam kroz njega na desetine puta i bio tamo pošto imam rodbinu u Kuršumliji. Jedino gde volim da budem u Prokuplju je Hisar i ispred Skupštine onaj parkić mali - jedan je od komentara.

Za razliku od Prokuplja, Kuršumlija je dobila bolje ocene.

- Najružniji su Peć, Novi Pazar i generalno gradovi na Kosmetu. Peć je bukvalno grad pijaca. A ako pricamo o najlepšem srpskom gradu, onda Trebinje naravno - glasi jedan od komentara.

Među najružnijima je spomenuto i Pančevo, Užice, Priština, Bor, Trstenik, pa i Smederevo.

- Ćuprija i Paraćin ubedljivo najružniji. Subotica, Novi Sad i Beograd najlepši - jedan je od komentara.

Pitanje je i šta j enekome lepo. Na primer, jedna osoba napisala je da je Majdanpek najružniji. Ali, stigla je i odbrana.

- Ne bih se složio. Kad ulaziš u Majdanpek prelepo je jer u kotlini su ogromne zgrade, iznad kojih se dižu ogromne planine. Baš redak prizor.

Nekome je Beograd baš najružniji grad - "betonska džungla", kako je napisao jedan od korisnika.

Takođe, među lepim gradovima naveden je i Vršac. neko se setio i Rume kao najružnije.

- Mislim da ljudi žmure na Vrsac, koji je (po mom mišljenju) najlepši grad u Srbiji. Subotica i Sombor imaju lepšu arhitekturu, ali nemaju planinu sa koje možeš da vidiš ceo grad i beskrajna Banatska polja. Najružniji grad je Prokuplje ili Leskovac. Izvinjenje za Južnu Prugu, ali stvarno jesu objektivno najružniji gledano sa arhitektonske strane. Zauzvrat imaju najbolju hranu u Srbiji - jedan je od komentara.

Listi nema kraja. Neko je za najružniji grad odabrao jagodinu, ali naglaso da je dobar akva park i Vivo centar.

Kako biste vi ocenili najveće srpske gradove? Odgovorite u Anketama i obrazložite u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Да

    9. avgust 2021 | 12:36

    Најлепши град у Србији је Сомбор,а најлепши српски град је Требиње....

  • Skljoc

    9. avgust 2021 | 13:26

    U Somboru ima možda 10 ulica koje nemaju zelenila. To je jedan prelep i opušten grad pun lepih i dobronamernih ljudi. Dobro došli u Somboricu. :)

  • Ja

    9. avgust 2021 | 12:37

    Ja sam Beogradjanka i najvise volim Beograd, ali zbog priode posla sam imala priliku da proputujem celu Sebiju. Po mom misljenju mrtva trka u lepoti je izmedju Sombora i Subotice, a najruzniji i najtuzniji grad je Majdanpek. Ipak, Beograd u ❤️ zauvek!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA