≫ 

S neba brane našu, ali i tuđu zemlju: Gde je sve Helikopterska jedinica gasila požar, a gde još gasi

Barabar sa vatrogscima, Helikopterska jedinica MUP-a ne odmara. Za veoma kratko vreme obračunavali su se sa vatrom u Republici Srpskoj, Severnoj Makedoniji, sada su u Grčkoj, a sve vreme u Srbiji

  • 16
Vatrogasci, helikopterska jedinica, gaženje požara Foto-montaža: Shutterstock, Tanjug/AP, MUP Srbije, Helikopterska jedinica MUP, D.K.

Srbija, Republika Srpska, Severna Makedonija, Grčka, i sve vreme Srbija. Ovako poslednjih nekoliko dana izgleda život pripadnika Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), čiji se život, kao i život vatrogasaca, sveo na obračun sa vatrom.

Gde god je u regionu bila potrebna pomoć, tu su se našli naši vazduhoplovi i heroji sa neba, a u sadejstvu sa našim herojima sa zemlje.

Samo što su se za vikend vratili iz Severne Makedonije, nisu ni stigli da otpakuju kofere, jutros su poleteli put Grčke, gde već šest dana požari luduju, a u koju su juče stigli i naši vatrogasci.

Ali, vratimo se na početak...

Najpre su se helikopteri podigli da gase naše požare - u Novoj Varoši, na Mokroj Gori... Pošto su sa vatrogascima uspeli da lokalizuju požare na izuzetno nepristupačnom terenu i u veoma otežavajućim vremenskim okolnostima u okolini mesta Negbina kod Nove Varoši i na Crnom Vrhu kod Priboja, umesto predaha morali su da pređu granicu.

Spasli Stolac iznad Višegrada

Pomoć je bila potrebna Republici Srpskoj, u koju su otišli 31. jula. Sa dva helikoptera "bel" nosivosti vode od jedne tone i helikopterom „gazela“pružili su pomoć u gašenju požara na planini Stolac iznad Višegrada.

Kao i na svakoj, i na ovoj planini je teren nepristupačan, a vatra je zahvatila površinu od oko 10 hektara. Samo tog 31. jula Helikopterska jedinica je imala više od 24 naleta i izbacila oko 20 tona vode.

U Makedoniji ih sačekalo 13 požara 

Bez pauze, jer u međuvremenu čas na jednom, a čas na drugom kraju Srbije izbijaju požari još od polovine jula, poslati su 3. avgusta u Severnu Makedoniju. 

U Kumanovsku regiji, požar u Staro Nagoričane i sela u ovoj regiji gasilo je četiri helikoptera sa 16 članova helikopterske jedinice i naši vatrogasci.

U trenutku odlaska naših snaga dole, prema rečima makedonskog ministra policije Oliver Spasovski bilo je aktivno čak 13 požara, koji su pretili da zahvate veću površinu.

- Važno nam je što kao država nismo prepušteni sami sebi, tu su naši prijatelji iz Srbije i želim u svoje lično ime i u ime Vlade da se zahvalim na upućenoj pomoći u vidu četiri helikoptera koji će pomoći u gašenju požara -  rekao je Spasovski tada.

Upravo u Severnoj Makedoniji naše pilote i vatrogasce sačekala je vest da postoji mogućnost da će doći da pomognu Grcima.

Sad gase grčke požare 

U subotu je predsednik Aleksandar Vučić na Tviter nalogu napisao da šalju svoje saosećanje i hrabrenje građanima i vlastima Grčke, i da je Srbija spremna da im pomogne u borbi sa vatrenom stihijom i otklanjanju njenih posledica svim raspoloživim sredstvima.

Već sutradan, u nedelju, ministar policije Aleksandar Vulin je saopštio da u Grčku kreće 37 vatrogasaca sa 13 vozila, i 3 helikoptera sa 14 članova.

Vatrogasci su otputovali juče.

U Grčku su ušli oko ponoći u noći između nedelje i ponedeljka.

Vatrogasci su sinoć dočekani na granici, a na društvenim mrežama im se ljudi zahvaljuju uz "Bog ih blagoslovio!"

Jutros rano pridružila im se i Helikopterska jedinica MUP-a, a poslat je i medicinski tim koji će brinuti o njima. 

Naši vatrogasci-spasioci, u saradnji sa Civilnom zaštitom Grčke, tokom današnjeg dana bili su, inače, angažovani na presecanju šumskog požara na severnom delu Evije, selu Avgari, u čemu je učestvovalo 35 pripadnika Sektora za vanredne situacije sa tri auto-cisterne i 10 terenskih vozila.

U toku dana, na ostrvo Evija sletela je i Helikopterska jedinca Ministarstva unutrašnjih poslova, koja će se od sutra, sa četrnaest pripadnika i trihelikoptera, dva "bel 212" i "H-145", uključiti iz vazduha u savladavanje vatrene stihije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Grčku je uputilo i medicinski tim Odeljenja za zdravlje zaposlenih i bezbednost na radu sa tri lekara, medicinskim tehničarem i sanitetskim vozilom.

Vatrogasci-spasioci i pripadnici Helikopterske jedinice, nakon angažovanja u gašenju požara u Srbiji i Severnoj Makedoniji, došli su na Eviju kako bi bratskom grčkom narodu pomogli da se izbori sa vatrenom stihijom.

Prema poslednjim informacijama, u Grčkoj je aktivno više desetina šumskih požara, od čega je šest ozbiljnijih, i to na ostrvima Rodos, Kos i Evija, kao i u Mesiniji, Mani i Varimpompiju.

Video: Iz hangara sa Surčina za 2 minuta u nebo sa Helikopterskom jedinicom MUP-a

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Burek

    9. avgust 2021 | 21:01

    Grcka je spasila srpsku vojsku nezaboravimo to braco

  • Viki

    9. avgust 2021 | 20:37

    Bravo Srbijo, humanost na delu. Grci su u katastrofalnom stanju. Preko TV su obavestili da ima oko 500 pozara od kojih neki ne mogu danima da se ugase.... Strašno! Ovo je istinita informacija...Pored svog zla koje ih je snašlo, još i zemljtresi.... Ovo je užas. Srbija i ovoga puta pokazuje svoju empatiju prema brratskom narodu. Tu je za sve kome je pomoć neophodna.naši neustrašvi momci su prevazišli sebe. Neka ih sreća prati na tom paklenom putu u izvršenu zadatka.

  • ....

    9. avgust 2021 | 20:01

    A šta bi sa namernim izazivanjem požara u košutnjaku.....???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA