Naši junaci spasili 2 sela u Grčkoj, leteli više od 150 sati za 13 dana: Komandant Nedić o situaciji

Srbija i Švajcarska su jedine koje su u Grčku poslale po 3 helikoptera

  • 11

Komandant Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Nenad Nedić, koji sa svojim pripadnicima učestvuje u gašenju požara na Eviji izjavio je danas da je samo juče ova jedinica u 30 naleta, iznad severozapadnog dela ostrva, izbacila 35 tona vode, na dva sela koja su bila ugrožena požarom a koji je krajem dana lokalizovan i stavljen pod kontrolu.

Nedić je istakao da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je u Grčku poslala vazduhoplove i precizirao da je uz Švajcarsku koja je poslala tri, Srbija kao pomoć grčkom narodu poslala tri helikoptera, dva „bel 212“ i „H-145“, sa 14 članova posade, pilotima i vazduhoplovnim mehaničarima.

- Taj podatak govori o kapacitetima sa kojima raspolaže naše Ministarstvo unutrašnjih poslova - rekao je Nedić.

Prema njegovim rečima, posada sa helikopterima smeštena je u vojnoj bazi Tanagra, koja se nalazi 20 minuta leta od severnog dela ostrva, koji je prostor angažovanja srpskih helikoptera.

Pripadnike Helikopterske jedinice, koji na ostrvu Evija zajedno sa grčkim kolegama ulažu nadljudske napore u borbi sa vatrenom stihijom koja je zahvatila ovo ostrvo, danas je posetio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

On je istakao da je ponosan na pripadnike ove jedinice koji su nakon maksimalnog angažovanja na gašenju požara u Srbiji i Severnoj Makedoniji, neumorno nastavili rad kako bi pomogli bratskom grčkom narodu u borbi sa požarima koji su ih zadesili.

Pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a, nakon gašenja požara u Srbiji i angažovanja u Severnoj Makedoniji, po naređenju predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića upućeni su u Grčku, kako bi pomogli u savladavanju požara koji su zahvatili ovu zemlju.

Inače, kako saznajemo, za 13 dana koliko su spojili na požarima u Srbiji, Republici Srpskoj, Severnoj Makedoniji i sada u Grčkoj, naletali su više od 150 sati, što je veoma mnogo.

Video: Apokalipsa sada: Helikopterska jedinica gasi šumu na Eviji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    11. avgust 2021 | 11:53

    Da je čitava Evropa poslala po 3 helikoptera do sada bi se mnogo više uradilo i spasilo ! Ali od Evrope nema ni "E"! Tužno ! Izdrzite Grci!🍀

  • A. P

    11. avgust 2021 | 11:37

    Toje ljudski pomoc u nemoci. Niko nije mogao da odredi gdece dase rodi Humanost spaja ljude.

  • 💕

    11. avgust 2021 | 11:48

    POMOZI SRBIJO!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA