Zapadna Srbija u velikom problemu sa nestašicom vode: Još jedan grad proglasio vanrednu situaciju

Vanredna situacija podrazumevaće i dodatne kontrole potrošnje vode

  • 8
Čačak, nestašica vode Foto: RINA

Usled otežanog vodosnabdevanja i katastrofalne suše koja je pogodila Zapadnu Srbiju grad Čačak uveo je vanrednu situaciju, na predlog JKP „Vodovod“.

- U maju mesecu sa vodosistema Rzav primali smo 345 litara vode, juče je to bilo 209, a jutroć već 204 litra što situaciju čini jako teškom. Naša proizvodnja je na maksimumu, ali ukoliko se suša nastavi veliko je pitanje kako će sitacija dalje razvijati - izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Vanredna situacija podrazumevaće i dodatne kontrole, kao i veću aktivnost komunalanih policajaca koji će proveravati da li postoji kršenje propisanih mera. Ugroženim domaćinstvima voda će biti dostavljana u cisternama.

- Mi smo više puta apelovali na sve naše građane da racionalno koriste vodu, ali oni su se oglušili na sve naše molbe. Zalivaju bašte, voćnjake i teško stanje čine još težim. Još jednom ćemo zamoliti da se ponašaju u skladu sa situacijom - naglasio je Todorović.

- Želimo da zamolimo nadležne institucije da nam dozvole smanjenje biološkog minimuma na samom vodozahvatu, kako bi mogli da dobijemo još dodatnih 100 litara što bi zadovoljilo potrebe svih pet lokalnih samouprava - dodao je Todorović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    11. avgust 2021 | 09:55

    A hocete mini hidroelektrane po celoj Srbiji, zamislite da se naprave sve koje su planirane pa vec od juna ne bi imali vodu pa sve do septembra oktobra

  • bitno

    11. avgust 2021 | 09:49

    I kod nas u opštini Despotovac priključak smo platili po 1000 € a vode nema, kažu velika potrošnja !!!!!!!!!!!!!??????????

  • hogar

    11. avgust 2021 | 11:03

    zalivanje voca, povrca je donelo probleme... umesto to da se radi bunarskom vodom oni su to radili pijacom sto nema nigde u svetu i naplata je stigla.... ako ste vec uzeli ogroman novac na vocu i povrcu vi sada pravite bunare a nemojte svima kukati kako nema vode... pa nije dosao onaj iz NSada, Beograda, Zajecara, Subotice... i odneo vam vodu..... placate za vasu alavost i grabez

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA