≫ 

Ispaljeno je 87 metaka na našu decu: Godišnjica zločina u Goraždevcu, počinioci ni danas nisu nađeni

Na reci Bistrici, pre 13 godina, ubijeni su mladić Ivan (19) i dvanaestogodišnji dečak Pantelija, a istraga o ubicama davno je obustavljena

  • 13
Goraždevac, Zločin, 17 godina bez kazne Foto: Tanjug/Lazar Lazarević

Nepoznati počinioci pucali su iz automatskog oružja na grupu srpske dece dok su se kupala na Bistrici, reci u Goraždevcu kraj Peći. Sutra, 13. avgusta, navršava se 18 godina od tog stravičnog zločina u kome su stradali mladić Ivan Jovović (19) i dečak Pantelija Dakić, koji je imao svega 12 godina kada je ubijen.  

Tog tragičnog dana ranjeni su Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Ðorđe Ugrenović (20), a u rasvetljivanju tog napada nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je UNMIK ponudio. Godišnjica tog jednog od četiri najveća zločina od dolaska međunarodnih misija na KiM biće obeležena parastosom u lokalnoj crkvi Presvete Bogorodice, kojem će prisustvovati i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, piše Tanjug.

Euleks je u februaru 2001. godine pismom obavestio porodice da je usled nedostatka dokaza obustavio istragu, a tokom koje, prema ranijim navodima, policija saslušala 75 svedoka i pretresla 100 kuća. Tada su saopštili i da bi mogli ponovo da pokrenu istragu, ako se pojave nove informacije.

Roditelji godinama ogorčeni

Roditelji ubijenih Ivana i Pantelije godinama su ogorčeni jer ubice nisu izvedene pred lice pravde, iako su, kako su tvrdili, njihova imena poznata.

Oni žele da podsete sve koji prate i koji znaju za zločin da je "na Bistrici bila grupa od 98 dece i da je na njih ispaljeno 87 metaka".

Napadači na grupu srpske dece, koja su se kupala 500 metara od centra sela, nikada nisu kažnjeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice".

Zbog zločina u Goraževcu održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

U najteže zločine nad Srbima spadaju i ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, ubistvo tročlane porodice Stolić kod Obilića kao i postavljanje eksploziva pod autobus Niš ekspresa kod Podujeva kada je poginulo 12 putnika koji su iši na zadušnice.

Video: Održan parastos ubijenoj deci u Goraždevcu pre 17. godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    13. avgust 2021 | 07:39

    Kakav UNMIK, glavnu reč i odluke donose Nemačka,Britanija i Amerika...skrivaju zločine Albanaca da svet nebi video koliko je njihova politika bila pogrešna...

  • Finger

    13. avgust 2021 | 08:05

    Kako se Srbi pronađu u ratnom zločinu. Odmah se pohapse i u hrvatskoj i federaciji i na KiM,pa čak i u Srbiji. Naše žrtve izgleda nisu žrtve. Koliko su nam neprijatelji krivi toliko smo i sami!

  • Marijana

    13. avgust 2021 | 08:20

    Samo kukavice mogu da pucaju na decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA