≫ 

Stefan kasno počeo da svira, ali je njegov orkestar najbolji u Guči: Oni su budućnost srpske trube

Oni su proglašeni za najbolji Omladinski orkestar Sabora trubača u Guči

  • 0
sabor trubača, guča, najbolji orkestar, Stefan Mladenović Foto: rina.rs

Najveselija varošica u Srbiji, ali i na čitavom Balkanu ovog vikenda svakako je Guča u Dragačevu. U toku je 60. jubilarni Sabor trubača u Guči, a brojni saboraši na nogama su još od rane zore. Za doručak se ovde jede svadbarski kupus i pečenje, a u podne su iz prestonice trube odjeknuli fenomenalni zvuci. Saborski defile prošao je glavnim ulicama, na kom je učestvovalo 16 orkestara koji će uskrstiti svoje limene instrumente na velikoj pozornici.

- Za ovo se živi, sviramo svuda, ali truba u Guči zaista drugačije zvuči. Puno nam je srce na ovom defileu i ovo je najlepša slika koja se šalje iz Srbije. Ovo je posebna manifestacija koja ima dušu, prošla godina nam je bila izuzetno teška jer po prvi put Sabor nije održan. Nismo sedeli besposleni, vredno smo vežbali kako bi pokazali najbolje - rekao je za RINU Bojan Ristić, trubač iz Vladičinog Hana.

Takmičanje najboljih zakazano je za sutra u 15 sati na stadionu. Ove godine Sabor se vraća korenima i iz dragačevske varošice samo se čuju zvuci trube. Na velikoj pozornici koncerte će održati najveći virtouzi. Večeras nastupaju Boban i Marko Marković, a sutra Dejan Lazarević, Elvis Ajdinović i Dejan Jevđić.

Osamnaestogodišnji Stefan Mladenović iz sela Visibabe kod Požege počeo je da svira trubu sa 15 godina. Kako kaže, iako je kasno počeo da svira, trubački zanat učio je od najboljih, što je ga je brzo dovelo do uspeha, pa je ovaj mladić sa svojim orkestrom u Guči osvojio dva velika priznanja. Njegov orkestar ove godine je najbolji Omladinski orkestar Sabora trubača u Guči.

- Od malih nogu sam voleo trubu, ali sam kasno počeo da sviram. Ipak, uspeh nije izostao, evo danas moj orkestar koji broji devet članova osvojio je drugu trubu i proglašen je za najbolji omladinski orkestar na 60. Saboru trubača u Guči - kaže Stefan za RINU.

Prvi učitelj mu je bio Dragan Lazović - Gong, kasnije Veljko Ostojić. Nisu očekivali pobedu, ali su se mesecima spremali.

- Za ljubitelje trube svirali smo Zvonce kolo i Stani, stani Ibar vodo - kaže mladi trubač.

Pored njega u pobedničkom Omladinskom orkestru svirali su i Stefan Rebić - druga truba, Nikola Mutavdzić -treća truba, Slobodan Veselinović -prvi tenor, Aleksandar Velimirović - drugi tenor, David Jadzić - treći tenor, Dušan Đoković - basista, Nemanja Nikolić - bubnjar i Saša Vasić - dobošar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA