≫ 

Junaci Helikopterske jedinice stigli kući: "Grci su rekli da su se našoj pomoći najviše obradovali"

18 dana nisu videli svoje porodice

  • 7

Pripadnici Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova koji su protekle sedmice na ostrvu Evija i na Peloponezu pomagali u savladavanju vatrene stihije koja je pogodila Grčku vratili su se danas kući, a ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji ih je dočekao na aerodromu, istakao je da tamo gde su bili srpski vatrogasci i piloti požar nije mogao da probije i ugrozi stanovništvo.

- Od grčkih domaćina imali smo pohvale sa najvišeg nivoa, od predsednice Grčke, predsednika Vlade, mog kolege ministra. Svi su rekli da bez Srba ovo ne bi bilo tako uspešno i da su od Srba pomoć očekivali kao od braće, ali da su joj se i najviše obradovali - rekao je ministar Vulin.

Dodao je da su se srpskim vatrogascima i pilotima obradovali i stanovnici Evije, koji su iskreno zahvalni zato što je nekoliko sela i gradova spaseno samo zahvaljujući angažovanju srpskih vatrogasca i pilota.

- Ponosan sam na pilote i Helikoptersku jedincu, koji 18 dana nisu videli porodice i koji su bez i jednog pitanja zašto i kuda treba da idu bili tamo da pomognu onima kojima je teško - rekao je ministar policije.

Ovoga leta, kako je istakao, Srbija je pokazala koliko je promenjena, koliko je bolja i uspešnija.

- Pre nekoliko godina nismo mogli ni da sanjamo da ćemo sami uspeti da gasimo požare na svojoj teritoriji, a sada smo pomogli Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Republici Srpskoj i Grčkoj. Samo u Srbiji smo ugasili 850 požara na otvorenom, a Helikopterska jedinica je učestvovala u nekoliko najtežih požara na Crnom vrhu i okolini Nove Varoši - rekao je ministar i dodao da požari u Severnoj Makedoniji ne bi bili smireni tako brzo i efikasno da nije bilo ljudi iz Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dodao je da smo u Grčkoj, gašenjem požara na Eviji i Peloponezu pokazali koliko smo opremljeni, obučeni i iznad svega posvećeni poslu.

Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić istakao je da su pripadnici ove jedinice u kontinuitetu poslednjih 18 dana sa dva ili tri helikoptera, u zavisnosti od situacije, bili angažovani na gašenju šumskih požara u Srbiji, Republici Srpskoj, Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

Nedić je naveo da je gašenje požara jedna od najzahtevnijih operacija rada i naglasio da je saradnja sa grčkim jedinicama bila odlična, te da je našoj jedinici ukazano posebno priznanje od eskadrona koji je opremljen lovcima.

Istakao je da je u odnosu na druge operacije, gašenje požara koje su imali u Grčkoj bilo složenije zbog prisustva mora, što je zahtevalo detaljnije održavanje motora i pranje kompresora svakoga dana.

Nedić je istakao da Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova ima višedecenijsku dobru saradnju i koordinaciju sa sektorom za vanredne situacije Ruske Federacije i da je kroz tu saradnju prošla obuku da na malom prostoru prečnika od pet kilometara dejstvuje sa četiri helikoptera i dva aviona kategorije Iljušin ili Berijev.

Video: Nema odmora nema predaha: srpski vatrogasci i piloti bez prestanka gase požare u Grčkoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma M.

    15. avgust 2021 | 16:16

    Helikopterska vatrogasna jedinica mupa Srbije, sa pravom se može reći spada u vrh evrope i sveta?! Tim pre, sto samo unazad tri meseca, bila agilna u 5 zemalja u okruzenju na najopasnijim žarištma?! Samo poslednjih 18 dana u Grčkoj na ostrvu Evija, spasila dva sela sigurne katastrofe?! Ti hrabri vatrogasci upravo su se vratili u Srbiju, najpre svojim porodicama zivi i zdravi!! Od Grka, mestana nastradalih u požaru i Vlade, dobili su velika priznanja kao heroji? Nadajmo se da će nesto slično, dobiti i u svoj domovini!? Doduše, ministar policije Vulin, i sam se uverio u visoku profesionalnost prilikom posete u Grčkoj!? Iskreno, Vulin je sa svojim saradnicima u najktećem roku stvorio ovu hrabru jedinicu!!! Neka vidi EU i svet šta jedna mala Srbija ima eksperata, poput, Nikole Tesle, inovatora u tehničkim unapredjenjima, do sportista, poput Novaka Djokovića, opet planetarnog za istoriju, do...!? Eto, zašto nas,, mrze, u svetu a zna se ko. Jer smo neponovljili genetski?! Živeo srpski narod ma gde bio u rasejanju, što daje nepresušivu snagu za Srbiju!!!!

  • eNL

    15. avgust 2021 | 17:04

    ma ,lažu Grci 😝

  • Vatro Marx

    15. avgust 2021 | 20:55

    Grci su kao promenljivo vrijeme. Ja im puno me vjerujem. Posle ovako znacajne pomoci, od vatrogasca Srbije, obecali su da nece priznati Kosmet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA