Nivo vode u dramatičnom padu, najteža situacija na tri reke: "Neophodna nam je obilna kiša"

Ugrožen biljni i životinjski svet usled nedovoljno kiseonika, pojedini rečni tokovi na biološkom minimumu

  • 4
Rzav reka Foto: RINA.rs

Visoke temperature uticale su na opadanje reka u Srbiji, a najteža situacija je na Rzavu, Kolubari, kao i na Jadru. Jelena Jerinić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda ističe nam je potrebna "prava jesenja kiša" kako bi se situacija popravila.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jelena Jerinić za RTS navodi da su u stagnaciji i opadanju pritoke drugog reda Južne i Zapadne Morave, pritoke Kolubare, manje reke na banatskim vodotocima, kao i Jadar.

- U stagnaciji su manje i srednje reke koje praktično ne mogu da otiču, jer su na biološkom minimumu, što znači da je ugrožen i biljni i životinjski svet zbog manjeg kisionika - ističe Jerinićeva.

Dodaje da se prati i gornji tok reke Sava, koja je u domenu srednjih reka, gde su vodostaji u opadanju, a može biti, kaže, obustavljena i plovidba.

Potrebna je prava jesenja kiša, kaže Jerinićeva, koja će padati danima i koja bi obuhvatila velika slivna područja kako bi se popravila situacija sa vodostajima na rekama.

Jelena Jerinić, RHMZ Jelena Jerinić, RHMZ / Printscreen RTS

- Jako je važno da ta kiša uđe u najdublje pore zemljišta. To se sada ne vidi po prognostičkom materijalu bar za mesec dana - objašnjava.

Govoreći o situaciju u Evropi, Jelena Jerinić kaže da je ista kao i kod nas, ali da jedino češće dolazi do prodora gde je gornji Dunav i da zato nemamo problema kod Beograda i Zemuna.

Zbog nepovoljne hidrološke situacije i izuzetno niskog vodostaja Rzava, vanredna situacija proglašena je u pet opština i gradova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    16. avgust 2021 | 11:15

    Bez vode nema zivota. Cuvajmo ono sto imamo.

  • Jasna

    16. avgust 2021 | 10:28

    A ljudi sto nemaju vode po ovoj zegi, nestaje svuda, stanje kriticno,

  • Ratar

    16. avgust 2021 | 10:03

    Bolje sunce. Samo neka przi, uzivanje. Ko hoce kisu u kuci mu bila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA