Šesti dan borbe vatrogasaca sa požarima u Leposaviću: Sprečavaju da vatrena stihija stigne do sela

Na terenu prisutno 40 vatrogasaca koji gase i kontrolišu požar

  • 0
Srpski vatrogasci, Grčka Foto-ilustracija: MUP

Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić zajedno sa saradnicima i pripadnicima slovenačkog Tima za vezu i monitoring (LMT) u sastavu Kfora obišao je danas vatrogasce koji se već šesti dan bore sa vatrenom stihijom na brdu iznad sela Lozno, Jelakce i Borčane uz administrativnu liniju sa centralnom Srbijom.

"Vatrogasci iz vatrogasne jedinice Leposavić već pet dana uz velike napore rade na suzbijanju i gašenju požara. Od danas su im u pomoć pritekle i kolege vatrogasaci iz Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka. I pored nepristupačnog terena i otežanih vremeskih uslova, uspeli su da požar lokaliziju i stave ga pod kontrolu", navodi se u saopštenju objavljenom na stranici Leposavić portala na Fejsbuku.

Prioritet je, kako se dodaje, da spreče da vatrena stihija stigne do pomenutih sela, ali i da ne zahvati pracele bukove šume, kao i četinarsku šumu koja je s druge strane administrativne linije u ataru opštine Kuršumlija.

Ističe se da, iako je požar stavljen pod kontrolu nepovoljni vremenski uslovi, pre svega visoka temperatura i vetar promenljivog pravca zahtevaju maksimalnu opreznost kako ne bi došlo do ponovnog razbuktavanja požara, kao i to da su na terenu angažovane i građevinske mašine pomoću kojih se prave protivpožarne pruge, kako ne bi došlo do daljeg širenja vatre.

Komandir vatrogasne jedinice iz Leposavića Nebojša Vukašinović istakao je da je na terenu prisutno 40 vatrogasaca koji gase i kontrolišu požar, naglasivši da zbog nepristupačnog terena vatrogasni kamioni nisu u mogućnosti da dopreme vodu što je dodatno otežalo gašenje. Po njegovoj proceni izgorelo je oko 300 hektara niskog rastinja.

Naglašava se da lokalna samouprava stoji na raspolaganju i čini velike napore u skladu sa svojim mogućnostima, da pomogne vatrogasnoj jedinici i da je predsednik opštine Leposavić u stalnoj je komunikaciji sa vatrogasnom jedinicom na terenu kao i sa nadležnima iz misije Kfora, rekao je on.

"U slučaju pogoršanja situacije sa požarom na ovom lokalitetu sa nadležnima iz misije Kfora razmatrana je mogućnost pružanja pomoći u ljudstvu i mehanizaciji za dopremanje vode, neophodne za gašenje požara“, naglašava se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA