≫ 

Kon: Mere koje su na snazi nisu dovoljne, do kraja nedelje očekujemo više od 1.500 zaraženih po danu

- Čini mi se da za kovid propusnice trenutno nema volje - rekao je dr Kon

  • 69
Predrag Kon Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poboljšanje nije na vidiku, naprotiv – aktivnost virusa će nastaviti da se povećava, upozorava epidemiolog. Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je za TV Pink da struka već mesec dana upozorava na porast korona brojki i ubrzanje aktivnosti virusa. Do kraja nedelje, kako kaže, očekuje se da prosek broja novozaraženih bude malo ispod 1.500.

- Imali smo manje brojke prvih dana u nedelji, a do kraja nedelje možemo da očekujemo i više od 1.500 zaražnih za 24 sata - kaže dr Kon.

Poboljšanje, dodaje, nije na vidiku, naprotiv - aktivnost virusa će nastaviti da se povećava, a tome na kraj mogu stati jedino sprečavanje kontakata i vrlo ozbiljne mere.c i o njima će se raspravljati.

- Očekujemo direktne konsultacije i sednicu Kriznog štaba. Sve je poznato i ono što je dosada bilo na snazi je jedna mogućnost, a čini mi se da za kovid propusnice trenutno nema volje. Pitanje je i koliko bi bilo moguće implementirati ih, mada su one najracionalnije – kaže dr Kon za „Novo jutro“.

Kada je reč o javnim skupovima, dr Kon kaže da mora da se zaoštri kontrola sprovođenja mera. Kaže da smo na Exitu prošli relativno dobro, a da će se posledice (ne)poštovanja mera tokom sabora u Guči tek videti.

- Organizuju se razna slavlja koja ne mogu da se kontrolišu, pa je u takvim situacijama pitanje i ideja da li su kovid propusnice najbolje rešenje. Doći će na red i pitanje radnog vremena, kao i kako će se organizovati noćni klubovi. Iskreno, ja ne vidim razlog da oni ne rade ako se u njima okupljaju ljudi koji su vakcinisani ili koji su preležali kovid. Ipak, sada vidimo i da totalne zaštite i nema, što nam govori slučaj Izraela u kojem se dešava proboj imuniteta - kaže epidemiolog.

Izrael je, kaže, zemlja sa visokim brojem vakcinisanih, ali je imao import virusa kroz razne klastere iz inostranstva, kao i od sopstvenih turista. Odatle je krenuo proboj imuniteta.

- U uslovima kada su kontakti dovoljno dugi, šest meseci od poslednje doze vakcine, dolazi do proboja imuniteta. Važno je shvatiti da, kada nema epidemije, nema ni proboja imuniteta - ističe epidemiolog.

Na pitanje o trećoj dozi, Kon objašnjava da svako kome je prošlo 180 dana od revakcinacije može da se vakciniše trećom dozom. Postoje, kaže, prioriteti – osobe sa oslabljenim imunitetom, osobe sa određenim bolestima i zdravtsvenim stanjem koje zahteva terapiju koja naglo obara imunitet, svi oni koji su stariji od 70 godina, a ako su u kolektivnom smeštaju – svi stariji od 60 godina.

- To su oni koji bi morali da prime treću vakcinu - kaže Kon. Ovo je, kaže, preporuka, a svi koji izlaze iz okvira preporuke, mogu primiti treću dozu na lični zahtev, u skladu sa pravilnikom.

Koja vakcina treba da bude treća doza?

Pacijent i izabrani lekar zajedno odlučuju o tome koja vakcina će biti aplikovana treći put, kaže dr Kon. Dosad je, dodaje, uvek bilo da se pacijent vakciniše istom vakcinom, a ako iste vrste vakcine nema, onda se preporučuje bilo koja.

- Taj stav postoji već duže vreme - kaže dr Kon.

Dodaje da već postoje podaci da su Fajzer i AstraZeneka dobra kombinacija, a da se kod Sputnjika V insistira da treća vakcina bude ista kao prva komponenta. Kod kineske vakcine prva, druga i treća doza treba da su iste.

- Sinofarm je tehnologija kompletnog virusa, dok su ostale bazirane na „šiljak“ ili „spajk“ antigenu kojim se prodire u ćeliju - pojašnjava epidemiolog.

- Prvo će poziv dobiti ugrožene grupe, a potom će poziv za vakcinaciju dobiti redom građani, u odnosu na datum kada su primili revakcinu - rekao je Kon.

- Hoću da mi neko objasni zašto isturamo decu? Da ovo nisam rekao, pukao bih!

Kaže da se plaši za nevakcinisane i da je jedan podatak poražavajući - da je samo 1 procenat vakcinisane dece, u odnosu na više od 50 odsto vakcinisanih odraslih.

- Ispoštovani su svi standardi za registraciju vakcine za starije od 12 godine, ta vakcina postoji u Srbiji i hoću da mi neko objasni koji je to razlog da decu isturamo! Glavno objašnjenje je da je kod dece oboljenje vrlo blago, a znamo da teži slučajevi postoje i kod dece – kaže dr Kon.

Ističe da su za ovaj procenat vakcinisane dece odgovorni pedijatri.

- Ja ne prihvatam nikakvu odgovornost za to što oni nisu vakcinisani, i to hoću da bude zabeleženo, zato o tome i govorim javno. Dakle, i pedijatar i roditelj se na ovaj način odlučuju za to da dete bude zaraženo i računaju na prirodni imunitet. Zašto, pitam?! To je veliko pitanje, a odgovor je, naslućuje se, da nešto nije u redu sa vakcinom, i to je najsnažnija antivakcinalna poruka koja se može poslati - kaže dr Kon.

Ističe da društvo koje se štiti od pandemije ne treba da ostavi decu nezaštićenu. Ovo je, kaže, njegovo lično uverenje koje je morao da podeli, jer bi u suprotnom „pukao“.

Video: Kon: Kako neko moze da radi u zdravstvu, a nije vakcinisan?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojvodjan

    18. avgust 2021 | 10:41

    Ma kakav pedijatar da odlucuje o vakcinaciji mog deteta, pa taj isti pedijatar prepisuje ti lek koji se plaća radi procenta, mogu samo da zamislim koliko ce para dobiti da daje preporuke za vakcinu.... Moje dete nece primiti vakcinu pa u zatvor isao ako treba, nece i tacka

  • Mara

    18. avgust 2021 | 11:28

    Peticija da se skine sa one stvari više ...on i svi sa njim koji šatro nešto znaju do moga ..

  • Lila

    18. avgust 2021 | 11:33

    Vi znate unapred broj obolelih....cccccc jel gledate u pasulj🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA