Zahlađenje koje smo jedva dočekali, trajaće samo 4 dana: Od ponedeljka opet pakleno, i do 39 stepeni

Sve do subote, temperature će biti prijatne i u granicama prosečnih, dok će drugog dana vikenda ponovo biti veoma toplo

  • 1
Sunčano vreme, topao dan, vrućina Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Posle nekoliko dana praćenih ekstremno visokim temperaturama, u Srbiju je danas konačno stiglo osveženje. U odnosu na jučerašnji dan, hladnije je za 10, ponegde čak i 15 stepeni, a meteorolozi otkrivaju koliko će još ovo zahlađenje potrajati i kada nas opet očekuju topli dani.

Meteorolog Đorđe Đurić navodi da će narednih dana vreme biti u skladu sa kalendarom i veoma prijatno, uz sveža jutra i temperaturom koja neće prelaziti 30. podeok.

- Danas uživamo u veoma prijatnom vremenu, uz pojačan severozapadni vetar sa maksimalnom temperatura biće danas od 23 do 29 stepeni, u Beogradu do 25. Veoma prijatno vreme očekuje se i tokom četvrtka i petka - kaže Đurić.

Kako navodi, jutra će biti relativno sveža, uz minimalnu temperaturu od 10 do 16 stepeni.

Maksimalna temperatura u četvrtak će se kretati od 24 do 28, u Beogradu do 26 stepeni. Slično će biti i u petak - temperature će se kretati od 26 do 30 stepeni.

- Posle dužeg vremena, sveže jutro očekuje se i u Beogradu, pa se u četvrtak ujutro će iznositi 14 stepeni. Inače, temperature koje se u četvrtak i petak očekuju u Srbiji, ujedno su i prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine. Narednih dana prijatne temperature biće i posledica severnog strujanja - objašnjava on.

U nedelju do 35 stepeni

Već tokom vikenda doći će do promene sinoptičke situacije, pa se u subotu u većem delu Srbije očekuje maksimalna temperatura oko 30 stepeni.

Od nedelje nas, prognozira Đurić, ponovo očekuju visoke temperature iznad 35 stepeni.

- U nedelju će biti još toplije, uz maksimalne temperature od 32 do 36 stepeni. Početkom sledeće sedmice još toplije, a zbog jugozapadnog visinskog strujanja, maksimalna temperatura biće u mnogim predelima i u Beogradu iznad 35, ponegde i do 39 stepeni - ističe on.

Veoma sušni period

Prema trenutnim proračunima, kako kaže, pad temperature i osveženje se očekuje oko 26. do 27. avgusta.

- Kada su padavine u pitanju, nastavlja se veoma sušni period, a padavina nema na vidiku ni narednih 7 dana, osim danas posle podne i to tek ponegde, uz veoma male količine. Jučerašnji hladni front takođe je samo tek ponegde doneo ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom, uključujići i Beograd. Poslednje obilne padavine u Srbiji i u Beogradu su zabeležene sredinom jula i zahvaljujući tim padavinama ublažena je suša ovog leta, iako se već mesec dana beleži ozbiljan deficit padavina - zaključuje meteorolog Đorđe Đurić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA