≫ 

"Da se herojski podvizi cerskih junaka zauvek pamte": Obeležena 107. godišnjica Cerske bitke

Naglašavajući da se vojnička hrabrost junaka sa Cera izučava i danas na vojnim akademijama širom sveta, kao remek delo strategijski izvedene vojne operacije i najsvetliji primer junaštva, herojstva i patriotizma, ministarka Kisić Tepavčević je poručila da su njihova dela besmrtna

  • 11
Kralj Petar I Karađorđević , Cerska bitka Foto: Rista Marjanović

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević predvodila je danas u spomen-kompleksu "Cerska bitka", u mestu Tekeriš kod Loznice, državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 107. godišnjice Cerske bitke.

Kisić Tepavčević je istakla da je na planini Cer, Gučevu i Mačkovom kamenu, srpska vojska, uz prisustvo najviših oficira u prvim redovima i kralja Petra i njegovih sinova, počela da ispisuje slavne stranice srpske vojne istorije, prenpsi Tanjug.

Naglašavajući da se vojnička hrabrost junaka sa Cera izučava i danas na vojnim akademijama širom sveta, kao remek delo strategijski izvedene vojne operacije i najsvetliji primer junaštva, herojstva i patriotizma, ministarka Kisić Tepavčević je poručila da su njihova dela besmrtna.

- Današnja Srbija je isto toliko hrabra i posvećena slobodarskim idejama i očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Okrenuvši se budućnosti, s ponosom se sećajući naših predaka, mi potomci ovih velikih junaka živimo u zemlji u kojoj je reč sloboda najveća dužnost i obaveza - istakla je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da je tada Srbija uspela da porazi austrougarske trupe i da se suprotstavi vojnoj sili koja je u tom momentu imala šest puta veću teritoriju i jedanaest puta više stanovnika.

Srbija je tada, kako je dodala, izvojevala prvu pobedu savezničkih snaga na evropskim frontovima.

- Zato danas, sa ovog mesta, gde su sahranjeni srpski vojnici, poručujemo da se prošlost ne zaboravi, a da se herojski podvizi cerskih junaka zauvek pamte. To je naše nasleđe i ponos - navela je Kisić Tepavčević.

Ministarka je u Spomen knjigu u Muzeju u okviru kompleksa upisala: "Srbija će zauvek pamtiti vašu hrabrost. Živela Srbija!".

Pored ministarke vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog okruga, Grada Loznice, Grada Šapca, Opštine Krupanj, ambasada, kao i predstavnici brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    19. avgust 2021 | 16:38

    Sve nam džaba, SVE smo za stolom izgubili, odmah te 1918 kada je kralj ujedinio Srbiju sa neprijateljem, i dan danas, 2021 nas prati to PROKLETSTVO.

  • Brundo

    19. avgust 2021 | 15:28

    Jeste nasli ko ce da obelezi.Njeni nista drugo niti su znali niti znaju osim petrokrake.

  • Сара

    19. avgust 2021 | 16:35

    ОПРОСТИТЕ НАМ ДА САДА УСТАНЕТЕ РАЗОЧАРАЛИ БИ СЕ КАКВИ СМО...ЈОШ НАМ И АВГАНИСТАНЦИ ДОЛАЗЕ,ИНДИЈЦИ,ТУРЦИ,АРАПИ...ОПРОСТИТЕ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA