≫ 

Andrea posle 6 godina ustala u kolicima, ni lekari nisu verovali: Plakala sam kad sam pomerila palac

Ni lekari nisu bili optimistični posle toliko vremena koje je provela nepokretna

  • 5
Andrea Mudrić kolica prohodala posle šest godina Andrea je posle šest godina u kolicima ponovo stala na noge, Foto: Privatna arhiva

Bio je to 22.jul 2015. godine. Andrea se vozila kao suvozač na motoru kada je iz sporedne ulice izleteo automobil i udario u nju. Povredila je kičmu toliko da je od grudi nadole ostala nepokretna.

Danas, šest godina kasnije, posle mnogo borbi i mnogo jutara kada je morala da ustane i natera sebe da veruje i u skoro nemoguće, Andrea Mudrić (35) ponovo oseća svoje noge, pomera prste i vežba za prvi korak.

U tome su joj pomogli i humani sugrađani. Cela Srbija skupljala je novac da Andrea ode na Tajland, gde joj je u kičmeni kanal ugrađen aparat koji prenosi impulse na povređeni deo kičme i tako omogućava pokretanje donjeg dela tela.

- Dan posle operacije došao je moj terapeut i rekao "ajde, pokušaj da pomeriš palac". Kada se aparat uključi, oseća se strujanje u nogama ... Pomerila sam palac i rasplakala se - priča hrabra Andrea za Telegraf.rs. Lekari su, dodaje, bili su iznenađeni koliko su joj mišići u dobrom stanju.

- Imam taj spazam, grč mišića, što se pokazalo kao dobro jer mi je to očuvalo mišiće da ne budu skroz atrofirani. Sve funkcioniše tako što sednem u svoju hodalicu, namestim jedan od 12 programa, a onda elektrode puštaju strujicu. Struji mi cela noga, tako sam i prvi put stala. I nije mi bilo muka kako se obično desi, samo je bilo jako čudno stati posle toliko vremena koje sam provela u kolicima - ističe ona.

Ni lekari nisu bili optimistični kada su čuli da je od nesreće prošlo šest godina. Ali Andrea je znala da će uspeti, tim pre što su je kod kuće čekala njena dva vatrena navijača - Nikolina (12) i Elena (11).

- Pričala sam im pre nego što sam otišla kako sve to ide, pokazivala snimke onih koji su već bili na Tajlandu, ali ovoga puta je to bila njihova mama i nisu mogle da dočekaju da se vratim. Kad sam došla kući, prvo smo se izljubile a onda su rekle: "ajde mama, pali taj aparat".

Ipak, Andreina borba nije ni blizu kraja. Štaviše, to je maraton koji će voditi celog života. Da bi sačuvala svoje mišiće i kondiciju, ova hrabra žena vežba kao profesionalni sportisti, od tri do pet sati svakog dana, pa i vikendom.

- Jako puno vremena ode i na prebacivanje programa. Na Tajlandu su mi objasnili da će biti dana kada aparat neće raditi, kada neće sarađivati sa telom, i tada treba da napravim pauzu. Evo, prekjuče mi se to desilo, bio mi je loš hod, a danas sam već jako zadovoljna - kaže Andrea.

Zahvalna je svim dobrim ljudima i firmama koje su joj pomogle, medijima, kao i svojoj terapeutkinji Heleni Hrček koja je sa njom od početka do kraja. Andrea ima novca za pomagala i suplemente za još nekoliko meseci, ali kada to prođe, biće prinuđena da opet zamoli za pomoć. Ali, njen prioritet je da ne odustaje i da se svakog dana bori za korak više.

- Uporna sam i istrajna. I znam da moram da verujem da bih uspela - zaključuje ova jaka i hrabra žena.

Video: Predivni Nemački ovčar s posebnim veštinama, za kog vlasnik tvrdi da je humaniji od ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. avgust 2021 | 11:40

    Dobro je. Glava gore i samo napred. Nema nazad

  • Ivica

    23. avgust 2021 | 11:37

    Bravo Andrea samo napred srce naše ne daj super vresti.Pozdrav sa N.Bgd.

  • Daca

    23. avgust 2021 | 13:18

    Bravo, bravo, bravo, samo hrabro i uporno :-*

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA