≫ 

Dr Kon: Doneta je odluka o školama. Smeta mi roditeljska briga, a ne daju da im se deca vakcinišu

On je apelovao još jednom da se vakcinišu sva deca starija od 12 godina

Predrag Kon Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon upozorio je na važnost vakcinisanja trećom dozom vakcine protiv virusa korona, kao i da medicinski deo štaba ima gotovo usaglašeno mišljenje po pitanju tzv. kovid propusnica.

Kako je objasnio u gostovanju na TV Hepi, kako bi se stekao kolektivni imunitet, ključno je imunizovanje što više stanovnika bar jednom dozom.

- Sad ću opet da upadnem u zamku. Mi ne znamo šta će se dogoditi ako kombinujemo vakcine, ali tačno znamo šta će se desiti ako ne kombinujemo. Imam kolegu koji posle dve vakcine nije stvorio antitela, što ne znači da mu te dve vakcine nisu značile i on to sam zna. Ja sam i bratu svom rođenom preporučio da kombinuje. Ključ je u prvoj dozi i dalje, kada dolazi do proboja imuniteta, kada morate da dajete treću dozu, tada oboljevaju i oni koji su vakcinisani. Dakle, važna je i ta treća doza, ali je najvažnija prva za kolektivni imunitet - rekao je Kon.

Kada su u pitanju kovid propusnice, najviše sporno u vezi sa njima jeste kako će u praksi izgledati njihvo korišćenje.

- U medicinskom delu ima želje za kovid propusnicama i mislim da tu nema mimoilaženja mišljenja. Jedini problem je kako će to da se sprovede. Čuo sam da tamo gde postoje propusnice piše da možete bez maske ako ste vakcinisani, a ako niste stavite masku. Ali koliko sam razumeo, to sve ide na poverenje. To tako ne može. To se rešava visokim kaznama.

Kon je rekao da se epidemiološka situacija pogoršava, te da ga brinu trenutna festivalska okupljanja.

- Strašno sam zabrinut zbog održavanja festivala. Mi smo pristali da se to održava, ukoliko se poštuju svi propisi to je u redu, ali neke priče o gužvama ruše sve to što smo dogovorili. Ja se tresem koliko se plašim da ovo ne izazove porast. Recimo, posle Guče sam bio iznenađen jer nismo imali porast. Posle Egzita smo imali, ali veoma mali skok. Videćemo posle Bir festa kako će biti - objasnio je Kon.

Dodao je da virus cirkuliše i da je izvesno da će se pojaviti u školama.

- Epidemiološka situacija se pogoršava. Čak je zabrinjavajuća. Doneta je odluka da se krene normalno u školu, ali sa maskama. Ja apelujem da se starija deca od 12 godina vakcinišu jer je vakcina registrovana i prikladna za decu. Smeta mi roditeljska briga za decu, a ne daju da se deca vakcinišu. Ako im je jedini argument farmaceutska mafija kako je nazivaju, nemamo šta da pričamo. Školska godina će normalno početi ali sam zabrinut sam zbog toga što se malo dece vakciniše. I delta soj se spušta na dečji uzrast.

Kon zamera i što nisu svi zdravstveni radnici vakcinisani i smatra da je neprihvatljivo da svako ko radi u zdravstvu zarazi pacijenta.

Na kraju je upozorio na povećanje broja obolelih u narednoj sedmici. Nije bio precizan da li će se bolnice vratiti u kovid sistem

Video: Kon: Ispitivanja su pokazala da deca do deset godina retko prenose virus

.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milica

    21. avgust 2021 | 23:29

    Zasto vakcinisati decu kada kazete da vakcinisana osoba i dalje moze da dobije i prenese koronu, a takodje znamo da deca lako prebole koronu tj. nisu zivotno ugrozena. Cemu onda vakcinisati decu. I mozete li reci, kakve posledice ce vakcinisana deca jednog dana imati? Nemozete. Gospodine Kon, ti tvoje unucice vakcinisi, moji se nece vakcinisati. Dovoljno je sto smo se mi stariji odmah prijavili, sa nama sta bude, ali, ne dirajte nam decu bre, nisu oni zamorcici. Sve ovo je nepoznanica, ili mozda plan??

  • Зоран

    21. avgust 2021 | 19:49

    Доктор Кон је срамота за лекарску струку, не понаша се као лекар него као трговац вакцинама. Човек уопште не схвата да њему и Кризним штабу не верује најмање 80% становника Србије.

  • Vid

    21. avgust 2021 | 21:52

    Ako večeras može utakmica u Areni, 5000 na gomili bez maski može i škola bez maski. Ako može Ceca sa 35000 bez maski može i škola, ako može puno Ušće non stop bez maski može i škola, ako mogu tribine pune dece bez maski a znamo da je grad zvao decu na utakmice, može i škola. THE END

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA