UNS zahteva rasvetljavanje sudbine otetih novinara Slavuja i Perenića na KiM

Od 1998. godine do 2005. godine kidnapovano je i ubijeno ukupno 14 novinara i medijskih radnika na KiM

  • 1
Đuro Slavuj, Ranko Perenić Printskrin: Youtube/kosovocentralno

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je obeležilo 23 godine od nekažnjene otmice novinara Ðure Slavuja i Ranka Perenića i zatražilo da se odgovorni pronađu i kazne.

RTS navodi da je sa mesta kod Velike Hoče gde su novinari Radio Prištine Slavuj i Perenić poslednji put viđeni upućen zahtev da se dođe do pravde na koju se dugo čeka.

Predsednik ogranka UNS-a na Kosovu i Metohiji Budimir Ničić rekao je da u mestu stoji istraga, ne samo ovog već i ostalih slučajeva otetih i ubijenih novinara.

Sve instituci su zakazale kada su u pitanju ubijeni i oteti novinari i domaće i međunarodne. Nažalost zakazali su i mnogi iz naše profesije, pre svega mislim na kolege Albance koji imaju mnogo veću snagu i uticaj od srpskih medija i novinara na Kosovu i ovom prilikom bih apelovao na njih da iskoriste svoj uticaj i skrenu pažnju javnosti, drže pažnju javnosti kada su u pitanju ubijeni novinari i Srbi i Albanci. Jer to je najmanje što porodice ubijenih i otetih očekuju od nas, a to je i naša obaveza i prema profesiji i prema pravdi za koju se verujem svi zalažemo  rekao je Ničić.

Novinarka Jelena Petković je istraživala slučajeve ubijenih i oteteih novinara i navela da su novinari učinili sve što je u njihovoj moći.

- Apelovali smo, istraživanjem došli smo do informacija koje su bile u našem domenu. Pokušali smo na taj način da animiramo i nadležne i naše kolege pozivali na solidarnost, ali na žalost na sve apele, oni koji zaista mogu d apomognu da se ovi slučajevi rasvetle ostali su nemi. Na taj način oni su pokazali koliko im je zapravo stalo do bezbednosti novinara, do toga da se ovi slučajevi rasvetle i da konačno porodice dobiju pravdu - kazala je Petković.

Snežana Perenić, supruga otetog Ranka, ponovila je da je sve isto kao i ranijih godina, od ubistva, da nema pomaka.

- Ovde smo da se ne zaboravi. Postoji nada uvek, nju ne može niko da vam uzme. Možda nikada nećemo da saznamo šta se desilo sa njima - prenela je Snežana svoja osećanja.

Potpredsednica UNS-a Olivera Milošević, rekla je da okupljeni sa mesta odakle su Slavuj i Perenić nestali, osvajaju novinarsku slobodu svake godine, tako što dolaze po pravdu, dolaze po istinu.

- Mi njih ne možemo da vratimo i ne možemo da ih oživimo, ali možemo i moramo da držimo živom tu našu nameru da se otkriju otmičari, nalogodavci i ubice. Imamo jednu veliku dužnost i obavezu da u tome istrajavamo. Dužnost imamo prema malom Matiji, Rankovom unuku koji nikada nije upoznao dedu, dužnost imamo prema svim ostalim porodicama otetih i ubijenih kolega, i prema medijskoj zajednici i još jednom apelujem d postanemo dosledni insistiranju na istini i pravdi, ma koliko to bilo beznadežno zbog ravnodušnosti svih institucija pa i međunarodnih - rekla je Milošević.

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević rekao je da je sa mesta gde se veruje da su Slavuj i Perenić nestali počeo sunovrat naše profesije i počela fatalna brojka od 17 ljudi medijskih radnika i novinara i profesionalaca koji su radili svoj posao, a koji su oteti nestali i ubijeni.

- Ključno i osnovno pitanje je kako je moguće da posle više od dve decenije živimo u sistemu koji nije sposoban da izvede pred lice pravde bilo koga ko je u neku ruku odgovoran za ono što se dogodilo sa naših 17 kolega. Potpuno je jasno da je sistem koji je sposoban da zataška, prikrije i ćuti nad ovim žrtvama apsolutno odgovoran za sve ovo - kazao je Rakočević.

Kancelarija za KiM Vlade Srbije saopštila je da otmičari Slavuja i Perenića nisu pronađeni, kao što nisu pronađeni ni oni koji su do sada sedam puta vandalski oskrnavili spomen-ploču, koju su postavile njihove kolege.

- Zavera ćutanja predstavlja najveću mrlju na obrazu upravo onih koji bi na Kosovu i Metohiji trebalo da se staraju o uspostavljanju vladavine prava i zakona - ocenjeno je u saopštenju.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVK.

UNS je postavio spomen obeležje na srpskom i albanskom jeziku na kom piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari. Tražimo ih". Spomen obeležje rušeno je sedam puta.

Od 1998. godine do 2005. godine kidnapovano je i ubijeno ukupno 14 novinara i medijskih radnika koji su radili za medije na srpskom i albanskom jeziku na Kosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хрвоје

    22. avgust 2021 | 08:30

    Прво да тражите од ових наших ко је и зашто убио Славка Ћ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA