Agencija za zaštitu životne sredine utvrdila zašto je bara kod Loznice crvena: Krivac su alge

Agencija za zaštitu životne sredine izvršila je 9. avgusta vanredno uzorkovanje

  • 3
Cvetanje algi u vodi, narandžasto crvena boja vode Foto-ilustracija: Shutterstock

Crveno-narandžasta boja bare u selu Brezjak kod Loznice posledica je cvetanja algi i prisustva pigmenta koji menja boju vodu, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine nakon tvrdnji meštana da je boja posledica istraživanja koje je izvodila kompanija "Rio Tinto".

Agencija za zaštitu životne sredine izvršila je 9. avgusta vanredno uzorkovanje i ispitivanje kvaliteta vode iz bare sa dva lokaliteta. Nakon fizičko-hemijskih, hemijskih i bioloških analiza, utvrđeno je prisustvo pigmenta astaksantina iz grupe karotenoida, jer masovan razvoj ove vrste boji vodu u crveno.

U saopštenju Agencije se navodi da je tokom uzorkovanja i obrade uzoraka konstatovana visoka temperatura vode, što je posledica visokih spoljašnjih temperatura tokom dužeg vremenskog perioda.

- Ispitivani lokalitet vode okružen je poljoprivrednim obradivim površinama na kojima je zasađen kukuruz, a te površine tretiraju se stajskim i veštačkim đubrivima (azotnim ili fosfornim). Tokom kišnih perioda (proleće, jesen i zima) dolazi do spiranja zemljišta i na taj nači nutrijenti iz zemljišta dospevaju u vodotokove, jezera i bare - navodi se.

Rezultati analiza govore da voda bare na lokalitetu sadrži nutrijente i ukupan fosfor koji služe kao podloga, odnosno hrana za razvoj algi. Analizom na oba lokaliteta utvrđena je eutrofikacija i hipereutrofikacija, što su uslovi koji su pogodovali "cvetanju" vode. Na prvom uzroku konstatovana je crveno -narandžasta boja vode, koja potiče od masovnog razvoja određene vrste algi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    21. avgust 2021 | 23:48

    Srecom imamo novinare koji to ne iapitaju detaljno iako svi znamo da to nisu alge

  • Đuro

    22. avgust 2021 | 05:17

    Dal je moguće da OVI misle da je ovaj narod baš toliko glup?

  • b

    22. avgust 2021 | 00:10

    Navedeni ''organ'' bi morao znati da to nije raritet.U Pačiru /mesto u Bačkoj/postoji lepo uređeno kupalište u kojem postoji veštačko jezero sa ljubičastom,slanom ,lekovitom vodom koja izvire iz bunara dubine oko 700 metara a koja ima temperaturu na izlasku od 75 stepeni ,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA