≫ 

Đaci u Srbiji ne mogu da ponavljaju prva 3 razreda: Devojčica imala sve jedinice, prošla nekažnjeno

Ova učenica neće ponavljati razred iako se uopšte nije pojavljivala u školi

  • 31
Devojčica učenica drži se za glavu Sa jedinicama prelazi u treći razred, Foto: Shutterstock

Kako učenici upisati jedinice uz napomenu da, u skladu sa zakonom, ipak prelazi u sledeći razred?

U ovoj nedoumici našla se jedna učiteljica iz Beograda čija učenica cele godine nije dolazila u školu, pa je preko grupe prosvetnih radnika na Fejsbuku, pitala kolege za savet.

- Učenica nije dolazila u školu cele godine, na kraju drugog polugodišta ostala je neocenjena. Organizovano je polaganje razrednog ispita na kojem se nije pojavila. U razgovoru sa sekretarom škole trebalo bi da joj upišem jedinice, uz napomenu da u skladu sa zakonom prelazi u sledeći razred, to jest treći. Da li je neko imao sličan problem i ako može pojašnjenje da li se i gde to piše u Es dnevniku - zbunjeno je upitala ova učiteljica.

Njene kolege nisu bile toliko iznenađene, a neke su čak priznale da su imali i više ovakvih slučajeva.

- Poznati su mi takvi slučajevi. Nažalost, učenik ne može da ponavlja prvi razred, a drugi i treći razred može da ponavlja samo uz pismenu saglasnost roditelja. Takav je zakon - napisala je jedna učiteljica.

I zaista, u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja navodi se da razred mogu da ponavljaju tek učenici od četvrtog razreda osnovne škole. Pre toga, đak se, čak i da se cele godine nijednom ne pojavi u školi, samo prebacuje u sledeći razred i sa njima se onda organizuje individualan rad.

Nataša Vasić, direktorka OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu potvrdila je za Telegraf.rs da Zakon ne poznaje ponavljače pre četvrtog razreda, ali i istakla da su zbog situacije sa koronom i straha pojedinih roditelja, neki učenici retko dolazili u školu.

- Ova situacija je nametnula neke nove situacije. Po mom mišljenju, u slučaju kada tako mali školarci puno odsustvuju, najveća je odgovornost roditelja, a kada se neko ne pojavi cele školske godine, onda bi tu trebalo da se uključi i socijalni radnik. Čak i kada su deca bolesna, ona imaju neki vid nastave u bolnici - dodaje Vasić.

Najstrašniji je možda bio komentar jedne nastavnice koja je na gore postavljeno pitanje prokomentarisala: "zato dođu u peti razred a ne znaju poneki ni da čitaju".

Video: Nastava u Srbiji će se održavati po 3 modela zbog korone: Ružić objasnio koji su i kako će izgledati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hm

    24. avgust 2021 | 20:07

    Cinjenica je da su upropastili prosvetu. Roditeljima je dozvoljeno da preslisavaju nastavnike, da maltretiraju ceo kolektiv. Inspekcija naravno ne radi nista i opet je najbitnije ko kakvu vezu ima..

  • JACA ♎

    24. avgust 2021 | 19:54

    Ne da ne mogu da ponavljaju, nego su, maltene, ukinute dvojke, pa i trojke u nižim razredima! Prosvetni savetnici kritikuju učiteljice ako ima dvojki i trojki u dnevniku, pa one šakom i kapom poklanjaju ocene. Čemu to vodi?! Neka deca dolaze nepismena u peti razred, iz godinu u godinu je sve gore.. Da li neko misli da će dete kome su poklonjene ocene, početi da uči u petom razredu?!I onda se roditelji zgražavaju otkud "odlikašu" dvojke! Kvalitet znanja sve više opada, a kriterijum ocenjivanja se spušta. Da li nekog iz Ministarstva prosvete zanima ova nepobitna istina, dok izmišljaju raznorazne nove gluposti koje uvode u škole!?

  • Masa

    24. avgust 2021 | 20:47

    Pa roditelji su naucili decu da ne postuje nastavnika a država amino ala. Moja deca su zavrsnim godinama fakulteta, ali sam ih ja narucila radnim obavezama i postovanju starijih kako u kuci tako i van nje. Decu vaspitavaju roditelji a ne nastavnik. Posvetite vreme svojoj deci. Vidite da li su uradili domaci i naucili zadato. Napravite ljude od svoje dece, razgovarajte sa njima a ne da im date telefone u ruke kad napune godinu dana da bi vama bilo lakse. Moje dete je moja obaveza i koliko god vam zvucala glupo ili nelogično ili kako god hoceete ja sam moju decu kontrolisala i gradila takav odnos da mogu da mi kažu sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA