≫ 

Ozdravio mali Stefan koji je sa 9 meseci imao 30 epi napada dnevno! Počeo je da se smeje, i da priča

Svakog meseca, svake godine Stefanovo stanje se pogoršavalo, ali dečak je sad potpuno zdrav

  • 7
Stefan Ranđelović, Budi human Foto: Printscreen/Budi human

Stefan Ranđelović (4), veliki borac i pravi junak, je zvanično pobedio opaku bolest. Ovaj mališa iz sela Presečina kod Leskovca je bolovao od epilepsije i imao po 20-30-tak napada dnevno, a sada nastavlja tamo gde je stao, bez napada i kako kaže njegova mama Petra - svakog dana čuju neku novu reč i svakog dana vide osmeh na njegovom licu.

Zahavljujući donatorima, Stefan je sada zdrav jer su epileptični napadi nestali, piše Jugmedia.

Podsećamo, Stefan je rođen 2. 1. 2017. godine kao zdrava beba bez ikakvih vidljivih anomalija. Roditelji su prve zdravstvene probleme primetili sa njegovih navršenih 9 meseci, u vidu naglih pokreta, kočenja, modrica oko usana. Detaljnom dijagnostikom ustanovljeno je da Stefan ima epilepsiju (poremećaj funkcije mozga). Uvedena mu je terapija, redovni kontrolni pregledi.

Svakog meseca, svake godine Stefanovo stanje se pogoršavalo. Kasnio je u psihomotornom razvoju, kasno je prohodao, progovorio. U toku dana je imao po 20 epileptičnih napada. Svoje detinjstvo provodio je po bolnicama, raznim terapijama, ali nažalost, bez nekog poboljšanja.

Lekari su pokušali da sa više antiepileptika smanje Stefanu napade, ali ni na jedan nije reagovao. Zbog brojnih napada, koje je svakodnevno imao, Stefanu su se deformisali kičma i stopala zbog čega ima nepravilan i otežan hod.

Bila mu je neophodna intervencija i ugradnja VNS (vagusni nervni stimulator) aparata koji reguliše epileptične napade. Posle ugradnje pomenutog aparata, pacijenti koji boluju od epilepsije, više ne reaguju na nadražaje koji izazivaju napade. Napadi se prorede, smanje, kod nekih pacijenata potpuno nestanu.

Stefan je zahvaljujući humanim ljudima prikupio sredstva i otišao na operativni zahvat koji je uspešno završen. Zbog prirode bolesti lečenje je potrebno nastaviti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA