≫ 

Pet trudnica za kratko vreme umrlo od korone: Sve češće komplikacije kod žena u drugom stanju

U trećem talasu pandemije lekari su se suočili sa težim kliničkim slikama kod trudnica, upozorila je Dr Mitrović Jovanović

  • 42
trudnice, trudnoća, korona virus, kovid Sve više trudnica koje se zaraze koronom ima težu kliničku sliku, foto: pixabay.com

Ana Mitrović Jovanović, načelnica Dnevne bolnice u GAK Narodni front rekla je za RTS da su se u trećem talasu pandemije lekari suočili sa težim kliničkim slikama kod trudnica, a da je u početku to bilo drugačije. Međutim, moramo reći da nema mesta panici, ali preporučujemo vakcinaciju da bi prevenirali komplikacije, kaže Mitrović Jovanović.

Naglasila je da se u trudnoći mnogo može komplikovati, a sa kovidom posebno i tako se dogodilo i da pet trudnica u kratkom periodu izgubi život.

- U trećem talasu pandemije lekari su se suočili sa težim kliničkim slikama kod trudnica, dok je u početku to bilo drugačije. Međutim, moramo reći da nema mesta panici, ali preporučujemo vakcinaciju da bi prevenirale komplikacije - naglasila je Mitrović Jovanović.

Prema njenim rečima, "trudnoća je stanje najbliže Bogu, žena daje život, ali i njen život je u riziku". Objasnila je da u trudnoći može da dođe do koagulacije krvi, veće su potrebe za kiseonikom i onda kada se trudnica razboli od koronavirusa to dodatno optereti pluća i onda saturacija pada.

- Kada trudnici nije dovoljan samo kiseonik, kada mora da se stavi na respirator, onda je sve nepredvidivo. U zavisnosti od toga kolika je trudnoća, ako se uradi carski rez u 32. ili 33. nedelji beba uz inkubator ima velike šanse da preživi, međutim, ako je trudnoća manja onda su male šanse - navela je načelnica.

Napominje da što je žena starija i ako se zarazi koronavirusom sve se komplikuje i sa drugim komorbitetima i situacija je teža.

- Ginekolozi širom sveta preporučuju kako trudnoća napreduje da se trudnice vakcinišu, najbolje je da se to uradi posle 12 nedelje trudnoće, a isto tako preporučuje se da se žene posle porođaja takođe vakcinišu - navela je Ana Mitrović.

Istakla je da kada je trudnica inficirana plod nije ugrožen zbog same infekcije već zbog lošeg stanja trudnice, tako da se beba rađa bez infekcije, a onda postoji šansa da se inficira.

- Mladi treba da budu vakcinisani da bi zaštitili i opšte i reproduktivno zdravlje, niko nije dokazao da vakcina utiče na plodnost, naprotiv - istakla je Ana Mitrović Jovanović.

Video: Direktor GAK Višegradska o povećanom broju rađanja beba i korona virusu kod njih i trudnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    28. avgust 2021 | 17:10

    Prvo su nas strasili za babe i dde, pa za mame i tate...bice mala groblja !!! Onda za sinove mlede i jake...sad poceli za decu i trudnice. Aloooo sve ste kredite ispucali i nosite se u tri lepe.

  • haj

    28. avgust 2021 | 16:11

    sad je lov na trudnice

  • dg

    28. avgust 2021 | 16:18

    Koja farsa. Od jednog prepada do sledećeg. Prvo su stariji umirali, pa oni sa propratnim oboljenjima, pa onda oni srednjih godina, sada trudnice i djeca. Logično ako ideš za tim da cijelu populaciju vakcinišeš od virusa čija se smrtnost mora mjerit sa četiri decimalna mjesta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA