"Ako se Filip zarazi, nose se maske. Ako se zaraze Filip i Branko, kreće se onlajn": Ružić o merama

Ministar prosvete slikovito je objasnio kako će funkcionisati nove mere protiv korona virusa u školama od 1. septembra

  • 70
SRBIJA FONDACIJA NOVAK DJOKOVIC DONACIJA Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da će se nastava u školama odvijati redovno ili na daljinu u zavisnosti od procene epidemiološke situacije, i to na nedeljnom nivou za osnovce, a dan za danom za učenike srednjih škola.

Gostujući na TV Prva, Ružić je ponovio da će u narednoj školskoj godini primenjivati tzv. "model semafora", i objasnio na primeru dva dečaka.

- Ako se Filip zarazi, đaci ce nositi maske u odeljenju. Ako se Filip i Branko zaraze, biće organizovana onlajn nastava u trajanju od 10 dana - objasnio je Ružić.

Kako je objasnio, procena epidemološke situacije za osnovce će se vršiti nedeljno, od utorka do petka, a u srednjim školama svakog dana, a škole će dobiti informaciju kako se menja model nastave. Ministar je objasnio da roditelji ne mogu da traže da im dete pohađa onlajn nastavu, ali je dodao da, ukoliko je dete u većem riziku, roditelji mogu da traže to uz potvrdu medicinske struke.

Govoreći o pravilama ponašanja na času, Ružić je rekao da su na preporuke struke.

- Nastavnik je u obavezi je da stavi masku, kada priđe učeniku, jer će mu se obratiti, kao i učenik koji treba da odgovara - objasnio je Ružić. Po pitanju najave protesta sindikata prosvetara, Ružić je rekao da su oni bili pozvani da prisustvuju sednici Kriznog štaba.

- Naišli smo na visoki stepen nerazuemvanja u odnosu na model koji smo predložili - rekao je Ružić, dodajući da je legitimno da li žele da štrajkuju tražeći veće plate.

- Očekujemo da se ti razgovori nastave. Videćemo kako će to ići - dodao je Ružić. Na pitanje da li je vakcinacija razlog neizvesnih situacija, kao u Tutinu, ministar je rekao da je upravo to slučaj.

Dodao je i da se 52 odsto nastavnika vakcinisalo protiv korona virusa, ističući da je vakcinacija jedini način na koji se mogu sprečiti fatalni ishodi.

Video: Nastava u Srbiji će se održavati po 3 modela zbog korone: Ružić objasnio koji su i kako će izgledati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Немања

    30. avgust 2021 | 14:28

    Поштовани господине министре, желео би да Вас питам, као родитељ двоје деце, зашто ја који живим у унутрашњости Србије морам да платим књиге за своју децу и да немам право на рефундацију истих а деца београдских школа тј родитељи истих имају право као и то да деца која иду у београдске школе добијају таблете ( мада то сматрам да није никако добро по њих) а деца из унутрашњости не? Па зар Србија није и Ниш, Јагодина, Крагујевац, Свилајнац….зар Министарство образовања које треба д буде алфа и омега у земљи не може да донесе закон који че важити за све или као до сада деградирати децу…?

  • TeskoNama

    30. avgust 2021 | 14:44

    Pa ako se zarazi, Filip,Vasilije,Vanja,Maša, Marija... Onda će i nastavnica, onda baba od profesora fizičkog, zatim pedagog Djura a onda i mornari... 😜

  • Dzon Lok

    30. avgust 2021 | 15:09

    Pustili ste skolu da radi normalno namerno da naterate ljude da vakcinisu decu sram da vas bude! Pravo svakog je da li hoce ili nece da se Vakcinise! Haos ima da napravite sa ovim modelima puk vojske treba da bude u skolama da bi se djaci naterali da nose maske! A treba da nose oko 6sati dnevno! Pa ne rade oni u kovid ambulantama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA