≫ 

Ružić: Svakog petka imaćemo presek stanja i odlučivati za sledeću nedelju kako će đaci ići u školu

- Svi sadržaji su snimljeni, ako bude potrebe - naveo je ministar prosvete

  • 5
Krizni štab Foto: ATA Images

U većini škola u Srbiji, posle godinu i po dana, osnovci i srednjoškolci će krenuti na nastavu, kao pre korona virusa. Časovi će trajati 45 minuta, a prvi put, u svim školama, sutra će biti intonirana himna Bože pravde.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a u da će u najvećem delu Srbije biti zeleno svetlo za početak školske godine, a da je najvažnije da će časovi trajati 45 minuta i da će rad početi na tradicionalan način.

- Postoji pozitivna trema i zahvalio bih se svima na prethodnoj školskoj godini jer su i đaci i nastavnici pokazali ozbiljnost - naveo je ministar i dodao da se nada da ako svi budu odgovorni i solidarni, biće u zelenoj zoni.

Ružić je istakao da je, pored zdravlja, najvažnije obrazovanje naše dece i s tim se ne može eksperimentisati.

Napomenuo je da će se na najprikladniji način pratiti epidemijska situacija u školama, kao i mere i na osnovu toga opredeljivaće se u kojoj zoni će biti određena lokalna samouprava.

- Svakog petka će biti presek stanja i odlučivaće se za sledeću nedelju kako će đaci ići u školu - rekao je Ružić.

Umesto vakcine - maske

Podsetio je na odluke Kriznog štaba da vakcinisani nastavnici ne moraju da nose maske sve vreme u učionici, sem kada priđu nekome na manje od metar i po, deca u učionici, takođe ne moraju da nose maske dok ne govore.

Naglašava da nevakcinisani nastavnici moraju da nose zaštitne maske non-stop.

Apelovao je na prosvetne radnike, kao i na sve ostale da se vakcinišu i da pokažu važan stepen odgovornosti, i da shvate da je vakcina civilizacijska tekovina.

Pfizer BioNTech Fajzer Biotek vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Ako je dvoje dece u odeljenju zaraženo korona virusom, svi prelaze na onlajn nastavu - kaže Ružić i dodaje da je dosta relaksiranijih mera ove godine, koja počinje u mnogo boljem stanju nego prethodna.

Navodi da su pre sednice Kriznog štaba razgovarali sa predstavnicima sindikata i došli do zajedničkog modela kako da se počne godina.

- Suočili smo se sa pandemijom, naš sistem je pokazao vitalnost, nismo izgubili godinu, jer da nije onlajn nastave ne bi bilo nikakve nastave - napomenuo je ministar govoreći o prethodnoj školskoj godini.

Ružić je rekao da je onlajn nastava pomoćno sredstvo, ali da u ovakvim situacijama postaje glavni alat.

- Svi sadržaji su nasnimljeni, ako bude potrebe - kaže ministar i poručuje i đacima i roditeljima i nastavnicima da u novu školsku godinu krenu bez tenzije.

Video: Nastava u Srbiji će se održavati po 3 modela zbog korone: Ružić objasnio koji su i kako će izgledati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatka

    31. avgust 2021 | 09:48

    Bolje da krizni štab svakog petka okopa neku njivu i obere voće.😂 više bi koristi bilo. 🤷‍♀️

  • Ivan

    31. avgust 2021 | 10:50

    Jel razmisljas malo kakve ce biti ove generacije sem sto drze vise telefone nego knjige i uopste dal ce nauciti nesto sem sto se poklanjaju ocene...?

  • Boža zemunac

    31. avgust 2021 | 09:59

    E samo smo tebe čekali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA