≫ 

"Tražićemo pojačan nadzor u prevozu i tržnim centrima, kazne za kršenje mera i dalje su na snazi"

Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove navodi da će akcenat biti i na megamarketima, jer tu veliki broj zaposlenih nije poštovao svoje obaveze

  • 11
Gradski prevoz, GSP, maske Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Mere donete radi sprečavanja širenja korona virusa u zemlji veliki broj građana ne poštuje, a i njihovo samo kontrolisanje nije dovoljno sprovedeno. Ipak, Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove navodi za RTS da će insistirati na pojačanom nadzoru u javnom prevozu, tržnim centrima i megamarketima.

On ističe da je javni prevoz prepoznat kao mesto sa povećanim rizikom od zaraze i da će iz tog razloga insistirati na pojačanom nadzoru poštovanja mera u istom.

- Insistiraćemo na pojačanom nadzoru - broj jedan će biti javni saobraćaj jer je javni prevoz po nekom prioritetu rizika prepoznat kao delatnost koja će sigurno u ovoj epidemiološkoj situaciji pogoršanja imajući u vidu brojke sigurno biti prvi na listi. Kontrolisaćemo i ugostiteljske objekte. Mislim da ćemo akcenat ponovo baciti na tržne centre i na megamarkete jer očigledno tu veliki broj zaposlenih nije poštovao svoje obaveze, ne samo građani i korona redari - navodi Stamenković.

Goran Stamenković Goran Stamenković, Foto: Marko Jovanović

Očekujem, kaže, da lokalne samouprave i komunalne inspekcije i milicije daju svoj doprinos u svemu ovome.

Navodi da je inspekcija kontrolisala poštovanje mera tokom jula i avgusta i da se broj prekršajnih naloga kreće oko 300.

- Nepravilnosti koje su inspektori konstatovali na terenu odnose se na zaposlene koji ne nose zaštitne maske, korona redare koji nisu radili svoj posao baš na pravi način zato je i povećan broj kaznenih mera u tržnim centrima", navodi gost Jutarnjeg dnevnika.

Ugostiteljstvo prvo na lestvici kažnjavanja

Objašnjava da je ugostiteljstvo prvo na lestvici kažnjavanja zbog, kako kaže, očiglednog kršenja mera - nepoštovanja distance.

Objašnjava da će osim klasičnog povećanja inspekcijskog nadzora pokušati da i na drugi način mobiliše inspektore.

- Očekujem narednih dana sastanak Radne grupe u susret događaja počev od septembra, govorim zbog početka školske godine i građana koji se vraćaju sa godišnjih odmora. U odnosu na ono što budemo prepoznali kao rizike posle sastanka, pripremićemo određene instrukcije - navodi Stamenković i podvlači da je ipak lična odgovornost broj jedan.

Kazne nepromenjene

Stamenković navodi da su protivepidemijske mere i dalje na snazi i da su kazne ostale nepromenjene.

- Kazne su kao i što su ranije bile 300.000 dinara za pravna lica, 150.000 za preduzetnike, 50.000 dinara za odgovorno lice, 30.000 za korona redare i 5.000 za građane koji ne poštuju propisane mere lične zaštite - zaključio je Stamenković.

Video: Utihnulo parti ostrvo na kom Srbi vole da letuju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    31. avgust 2021 | 17:33

    Posaljite ih u Dansku oni tamo vise nemaju nikakve mere !

  • Kale

    31. avgust 2021 | 16:11

    Obavezne maske u prevozu, molim vas.

  • Bezobrazan

    31. avgust 2021 | 16:09

    Znaci samo inspekcija kad je korona, a popodne u Smederevu sto svi taxisti rade na divlje nema veze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA