≫ 

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo škole da godinu počnu bez intoniranja himne

Iz Vijeća navode da himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu već nacionalnu himnu srpskog naroda

  • 98
POČETAK ŠKOLE, škola, đaci, učenici Foto: Ilustracija/Tanjug/Dušan Aničić

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je sve uprave obrazovno-vaspitne ustanove da i ovu školsku godinu otpočnu dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija dece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti.

Iz Vijeća navode da trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu već nacionalnu himnu srpskog naroda. Podsetimo, prethono je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i prvi potpredsednik Vlade Srbiije Branko Ružić najavio da će školska godina početi normalno 1. septembra u svim školama intoniranjem ili izvođenjem državne himne "Bože pravde", prvi put u istoriji.

Kako se navodi u saopštenju, Vijeće ističe da Bošnjaci iz Sandžaka vekovima pokazuju nastojanje da žive u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi uz očekivanja da država uzvraća poštovanje i uvažava Bošnjake i njihova osećanja.

- Poštovanje je dvosmerni proces, bićete poštovani u istoj meri u kojoj poštujete druge, pa se nalog ministra da školska godina otpočne intoniranjem srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda - navodi se u saopštenju.

Tekst himne, ali i grb Srbije, kako se navodi u saopštenju, ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste.

Bošnjačko nacionalno vijeće zatražilo je od prvog potpredsednika Vlade Srbije ministra Branka Ružić da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve dece rezultirati osećajem pripadnosti i ljubavi prema državi.

Na kraju, Vijeće je pozvalo na otpočinjanje nove školske godine u miru.

- Himna "Bože pravde" odraz je isključivo srpskog identiteta i svesrpskog životnog prostora isključujući sve ostale narode, pa je za Bošnjake ona neprihvatljiva. Himna "Bože pravde" bila je himna Republike Srpske u periodu od 1992. do 2007. godine kao i himna bivše Republike Srpske Krajine. Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom poziva sve obrazovno-vaspitne ustanove da poštuju vekovne tekovine dobrog suživota u Sandžaku te da i ovu školsku godinu otpočnu u miru i slozi bez provokacija dece bošnjačke nacionalnosti - zaključuje se u saopštenju.

Video: Uz Užičko i Vlaško kolo Turci u Istanbulu slave poraz Erdogana na izborima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duxy

    31. avgust 2021 | 18:50

    Vreme je da počnete poštovati državu u kojoj živite, idite u Nemačku pa predajte zahtev za promenu grba pa ćete videti šta je tolerancija. Vreme je da se uvede poštivanje jezika,himne,ćiriličnog pisma ,i države Srbije u kojoj živite, uz ozbiljnu kaznu za podrivanje iste. Uvesti zakone državnosti i suvereniteta, po primeru Engleza i svaki takav što ponižava i vređa državu i njene zakone treba da Robija ili bude proglašen Persona non grata. dosta nam je vas koji se krijete iza različitih organizacija i zarad vama znatnih ciljeva svesno želite raspirivati nacionalnu mržnju i netrpeljivost. Pozdravljam sve nacije naše lepe Srbije, želim vam da uživate, budete slobodni radni i nemojte dozvoliti ovim zlim ljudima da vas zavedu i uvuku u mržnju i netrpeljivost ,oni profitiraju na netrpeljivosti, i kada dovedu do nesuglasica oni će se povući a vi ćete ispaštati. Čuvajmo ovu našu Državu i doprinesimo ličnim delom ,mišlju i rečju ,da bude još bolja i lepša za život. Stop mržnji ,ratu i netrpeljivosti.

  • Salko poturiceni srbin

    31. avgust 2021 | 18:58

    Koje bosnjacko onI su poturiceni srbi treba to kao u bugarskoj menjaj ime ili turska dosta nam ih je kad ih turci nisu sa sobom poveli sad svakih dvadeset godina izmisljanju naciju.

  • majka

    31. avgust 2021 | 18:43

    Izvinite,ali živite u Srbiji,ovde radite,idete u škole,vrtiće,fakultete...Ne razumom zašto vam je problem slušanje himne ,a ne život ovde...U svakom slučaju svako od nas može sa bira zemlju gde će da živi,zar ne...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA