≫ 

Škola u Majdanpeku ponela ime po prerano preminulom geniju: Veliki mural na OŠ "Mihajlo Sporić"

Škola je novo ime dobila na inicijativu same obrazovne ustanove

  • 2
OŠ 12 .Septembar, Mihajlo Sporić Foto: os12septembar.edu.rs, Matematička gimnazija

Osnovna škola "12. septembar" u Majdanpeku, ove školske godine dočekala je učenike pod novim imenom, kao OŠ "Mihajlo Sporić". 

Škola je novo ime dobila na inicijativu same obrazovne ustanove, uz saglasnost lokalnog parlameta u Majdanpeku i rešenje resornog Ministarstva prosvete, piše Informer.

Takođe, na zidovima škole napravljen je i mural sa likom Mihajla Sporića. Samom ozvaničenju novog naziva i otkrivanju table sa novim imenom škole ali i murala pored predstavnika Skupštine opštine Majdanpek prisustvovali su i članovi najuže porodice i građani grada rudara.

Prerarano preminuli mladi genije, jedan od najboljih matematičara i fizičara, kojeg je ikada imala Srbija a koji se svojim postignutim rezultatima dokazao i van njenih granica, odlukom Vlade Republike Srbije sahranjen je u aleji zaslužnih građana.

Odrastanje i školovanje vezuju ga najviše za Beograd, ali poreklo vuče upravo iz Majdanpeka.

- Ovo je za nas velika čast. Mihajlo i dalje nastavlja da živi sa nama i nadam se da će on nekim mladim ljudima u Majdanpeku biti uzor. Njegova energija i njegova posvećenost nauci i pored svega, ukazuju na to koliko je on je bio nasmejan do poslednjeg trenutka. Sve svoje snove živeo je punim plućima i iskreno se nadam da će svima ostati u sećanju kao jedan vedar, nasmejan mladić, pravi primer i uzor mlađim pokoljenjima koji će biti ponosni što pohađaju školu koja nosi njegovo ime.

- Zahavaljujemo se svima na ovoj inicijativi, građanima Majdanpeka, lokalnoj smoupravi, Ministarstvu prosvete, jer smo i majka Stefani i ja bili učenici ove škole, time je još veći ponos i dika što ova obrazovna ustanova nosi ime Mihajla Sporića - rekao je Zoran Sporić, otac preminulog mladog matematičara čije je ime u znak sećanja od danas ponela jedna od Osnovnih škola u Majdanpeku, a čije je poreklo baš iz ovog malog mesta.

Video: U OŠ Drinka Pavlović, Goran Vesić osnovcima podelio Beotablete

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olgica

    1. septembar 2021 | 22:12

    Divan gest i inicijativa škole i lokalne samouprave. Mihajlo je zaista zaslužio da ga se sećamo na najlepši mogući način.

  • Sanja

    3. septembar 2021 | 20:14

    Bravo, svaka čast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA