≫ 

Usvojen Predlog zakona o upotrebi jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma

Cilj Zakona je negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma

  • 2
Ćirilica Čuvajmo ćirilicu, Foto: Erdenebayar Bayansan /Pixabay

Vlada Republike Srbije usvojila je danas, na predlog Ministarstva kulture i informisanja, Predlog zakona o upotrebi jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, koji uređuje upotrebu srpskog jezika i mere za zaštitu ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma, i uputila ga Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje.

Ovim Predlogom zakona definisano je ustanovljavanje dodatnih mera, čiji je cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i šira upotreba ćiriličkog pisma u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj ovog pisma.

Predlog zakona predviđa obavezujuće i stimulativne mere za zaštitu ćiriličkog pisma. Obavezujuće mere šire krug subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo i po ovom zakonu to bi bili svi subjekti koji posluju ili obavljaju delatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala. Obaveza upotrebe ćiriličkog pisma već je predviđena Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama za državne, pokrajinske i lokalne organe vlasti, javna preduzeća i javne službe. Predlog zakona propisuje i mere stimulativne prirode koje su prvenstveno usmerene na privatni sektor, kao i na sredstva javnog informisanja u privatnom vlasništvu, s obzirom na njihov značaj u javnom životu i odnose se na mogućnost ustanovljavanja, poreskih i drugih administrativnih olakšica za subjekte u privatnom sektoru koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo.

Ovim Predlogom je predviđeno i da kulturne i druge manifestacije, koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava, moraju imati logo ispisan na ćiriličkom pismu, u skladu sa propisima prema kojima se organizuju. Predlogom zakona predviđeno je osnivanje posebnog Saveta Vlade za srpski jezik, koji će sa stručnog stanovišta pratiti i analizirati stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma i predlagati preporuke, predloge i mere za unapređenje stanja.

Video: Osnovci se znoje i nije im dobro. Da li je ovo najteži test?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Клоп

    2. septembar 2021 | 16:45

    Готово сви ми користимо андроиде и ајфоне, једним кликом на тастатури може да се пребаци на ћирилично писмо али нас је то срамота, зашто немам појма, поједини мени блиски људи кажу ти си ћакнут зашто пишеш на Ћирилици...једноставно би сви требали више да је користимо јер је то ствар нашег идентитета...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA