≫ 

Direktor škole u Novom Pazaru posle skandala sa himnom: Učiteljica na 1. času pustila "Bože pravde"

Prvaci Osnovne škole "Rifat Burdžović - Tršo" pevali su "Ja sin sam tvoj" na 2. času, kako tvrdi njihova učiteljica

Direktor Osnovne škole Rifat Burdžović Tršo Novi Pazar Nusret Zuković đaci deca himna Foto-ilustracija: Facebook/Enko Biska Gluhavicanin, Printskrin: Youtube/A1tvNet

Učenici 1. razreda Osnovne škole "Rifat Burdžović - Tršo" iz Novog Pazara intonirali su na času himnu sandžačkih Bošnjaka "Ja sin sam tvoj", na inicijativu njihove učiteljice, a snimak iz učionice preplavio je medije i društvene mreže. Ovaj postupak učiteljice ministar prosvete Branko Ružić nazvao je skandalom, a šta se desilo, u razgovoru za Telegraf.rs objasnio je direktor škole Nusret Zuković.

Kako je na početku rekao, on je razgovarao sa učiteljicom koja je navela da je, baš kako je naloženo iz Ministarstva, na 1. času pustila đacima "Bože pravde".

- Učiteljica je ispoštovala proceduru i na prvom času kod prvaka pustila himnu "Bože pravde". Onda je na drugom času pustila bošnjačku himnu, kao deo programa koji inače imamo svake godine za doček prvaka. Zbog korone nismo imali taj veliki skup, te je ona to uradila samo sa svojim razredom - ističe direktor.

Kako kaže, ceo se slučaj i dalje bazira na "rekla - kazala", zbog čega je učiteljica dužna da se u roku od 8 dana izjasni pismeno.

- Nažalost, za sve sam saznao putem medija i obavestio Ministarstvo prosvete. Pokrenuće se postupak kojim će se utvrditi da li je učiteljica uradila sve po protokolu. Ministarstvo će poslati inspekciju, te ćemo onda utvrditi činjenično stanje - navodi Zuković.

On dodaje da je to pojedinačan slučaj, da ne želi da se na ovaj način provlači u javnosti škola kojom rukovodi, kao i da je ova obrazovna ustanova ispoštovala sve procedure.

- Pročitalo se na svakom prvom času pozdravno pismo ministra i puštena je himna. Nemam informaciju da je himna sandžačkih Bošnjaka puštena na još nekom času - zaključuje naš sagovornik.

Za komentar smo se obratili i učiteljici koja je pustila đacima himnu "Ja sin sam tvoj", ali od nje nismo dobili odgovore do objavljivanja ovog teksta.

Ružić: Nepoštovanje države

Podsetimo, u odgovoru za Telegraf.rs, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, rekao je da slučaj u Osnovnoj školi "Rifat Burdžović Tršo" u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima i građankama.

- Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora - naglasio je Ružić.

Ružić je za Tanjug ocenio da je to neodgovorna provokacija nastavnika koji, kako kaže, to radi mesecima i godinama nekažnjeno i putem društvenih mreža.

- Poslali smo prosvetnu inspekciju, zajedno sa inspekcijom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i mislim da ćemo već danas dobiti izveštaj inspekcijskog nadzora i u skladu sa zakonom odreagovati - rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, mnogo je važnije osuditi taj, kako kaže, politikantski čin "onih koji se prikrivaju iza Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine" i koji već danima, mesecima i godinama "degradiraju državu u kojoj žive", ne poštuju državne simbole i himnu.

Video: Himna za našeg junaka: Kako je Novak pevao punog srca Bože pravde

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sikter

    3. septembar 2021 | 10:32

    Ako ti je Turska draza od Srbije, srecan ti put. Pa tamo gledaj da budes direktor skole ili uciteljica.

  • Срб ин

    3. septembar 2021 | 10:14

    Ало бре, мораш да поштујеш земљу у којој живиш и њене симболе,законе, писмо а ти веруј у кога год хоћеш и кући причај било који језик.

  • Keka

    3. septembar 2021 | 10:16

    Ko zivi u Srbiji drzavna himna i zastava su jedinstvene ,svako ima svoju veru i obicaje koji se postuju sto ni u jednoj drzavi nije tako.Greska je sto se gradjani Srbije nisu naucili kao sve bivse ex republike Jugoslavije na to da je Srbija drzava i da ima tako i da se postuje.Raditi u drzavnim institucijama a ne postovati tu istu drzavu i drzavljanstvo nigde ne postoji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA