≫ 

Nadzor nad Centrom za socijalni rad Čačak zbog nasilja u Zablaću: "Naložićemo odgovarajuće mere"

Goran V. pretukao je svoju suprugu sa kojom ima četvoro dece, a Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u nadležnim ustanovama

  • 7
Nasilje u porodici Foto-ilustracija: Shutterstock

Goran V. iz Zablaća kod Čačka pretukao je svoju suprugu sa kojom ima četvoro dece u noći između 30. i 31. avgusta, nanevši joj tom prilikom teške telesne povrede. Kako su mediji preneli, Goran je i ranije bio nasilan prema njoj, a povodom ovog slučaja oglasio se i Zaštitnik građana koji je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Iz ovog ministarstva kažu za Telegraf.rs da su po službenoj dužnosti "pokrenuli postupak nadzora nad stručnim radom Centra za socijalni rad Čačak u zaštiti porodice N. V".

- Po okončanju postupka nadzora vezano za ovaj incident, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju daće konačnu ocenu rada Centra za socijalni rad u Čačku, i shodno tom nadzoru, naložiće odgovarajuće mere - ističu iz Ministarstva.

Dodaju da su sa ovim incidentom upoznati putem medija, dakle, na identičan način kao i Zaštitnik građana, budući da o konkretnoj porodici pre nego što je došlo do incidenta, kako kažu, nisu imali službena saznanja.

- Dopis Zaštitnika građana u kojem se ocenjuje da je potrebno izvršiti nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad Čačak, na čijoj se evidenciji nalazi porodica N. V. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju primilo je 1. septembra ove godine - navode.

Iz Centra za socijalni rad (CZR) Čačka kažu za Telegraf.rs da nisu primili dopis Ombudsmana kojim se traži utvrđivanje pravilnosti i zakonitosti rada u vezi slučaja nasilja iz Zablaća.

- Centar za socijalni rad je upućen u slučaj u domenu svoje nadležnosti. Imajući u vidu da porodično-pravna zaštita iz nadležnosti Centra podrazumeva intervenciju u porodičnim odnosima, odnosno mešanje u lični i porodični život, to bi svako iznošenje saznanja o konkretnom slučaju do kojih smo došli u radu, bilo neprofesionalno i nezakonito - navode iz CZR Čačak.

Video: Socijalne radnice na silu vukle dečaka (14) iz kuće u kojoj živi sa bakom i sestrom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T

    3. septembar 2021 | 17:31

    Taj centar odavno je trebalo zatvoriti, neradje, lenjstine, neznalice...koliko prekrsaja ucinio a nista nisu preduzeli i sudinicu

  • Če

    3. septembar 2021 | 17:45

    Centar za soc. rad nikad neradi kako treba.Svi na edukaciju ili vani.

  • Sasa iz Leskovca

    3. septembar 2021 | 17:37

    Na ogromnu zalost, nadzor se primenjuje uglavnom kada bude kasno. NPR moja bivsa suppruga je bila u vanbracnoj zajednici sa ozenjenim covekom iz Leskovca. Moja deca nemocna i napustena su se pozalila decijem pedagogu u Decjem dispanzeru odredjenoj dr M. M. o cemu je centar usmeno obavesten i iva saznanja ja dobijam od radnice centra Jelene Apostolovic. Po nagovoru Jelene ja pustam tuzbu za starateljstvo, u medjuvremenu supruga raskine sa momkom i radnuca centra zajedno sa direktorom donose resenje da je moja bivsa supruga uzoran i odgovoran roditelj bez obzira sto je imala cak dva korektivna nadzora. Ministarstvo me nije obavestilo da je preduzelo bilo kakve korake ocigledno jer niko nije izgubio glavu. Poenta moje price je da je uzaludan nadzor sada, kasno Janko na Kosovo stize. Objavite ako hocete ali pretpostavljam da necete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA