Mogu li u Srbiji biti uvedene kovid propusnice kao u Austriji? Kurc i Vučić objasnili detalje odluke

Nova pravila u Austriji važe za klinike, domove za stare osobe, teretane, bazene, frizerske salone, hotele, restorane i razne priredbe

  • 16
Austrija koronavirus Foto: Tanjug/AP

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas da je situacija oko mera koje se uvode u borbi protiv pandemije od zemlje do zemlje drugačija i da se one ne mogu preslikavati.

- Pandemija dolazi u talasima. Ti talasi nisu u svim zemljama u isto vreme i ne može se situacija porediti. U Austriji trenutno imamo rastuće brojeve novozaraženih, ali i dalje stabilnu situaciju u bolnicama, što je važno - objasnio je Kurc na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je tako odgovorio na pitanje kako je Austrija rešila pitanje pozitivne diskriminacije vakcinisanih, to jest omogućavanja ulaska u restorane, bioskope, i druga mesta samo licima koja su vakcinisana, imaju potvrdu o preležanom Kovid19 ili negativan test.

- Imali smo dobra iskustva sa tim našim pravilima u određenim oblastima. Ali postoje različiti pristupi. Postoji mnogo koncepata u mnogo zemalja, a svi imaju jedno zajedničko, a to je da imaju za cilj borbu protiv pandemije. Zato poređenje ne donosi ništa. Uslovi su drugačiji, a tako i pristup građana. Ima puno parametara koje je nemoguće porediti - objasnio je Kurc.

Vučić je, nakon postavljenog pitanja, objasnio da ne treba Kurc da pomisli da se od njega traži da podržava antivaksere, već da se u Srbiji od predsednika traži da sprovede teže mere.

Šta kaže struka?

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon istakao je ranije da je stav javnog zdravlja svuda u svetu povodom kovid propusnica sličan - da su one neophodne, ali je istakao da su u Srbiji protivustavne.

- Mi imamo problem što to ne može da se sprovede, jer je po nekim procenama to potivustavno. O tome ne mogu da pričam, mi ispoljavamo taj stav bukvalno na svakoj sednici Kriznog štaba ponovo. I sad je to bilo. Nema diskusije ako je nešto protivustavno, a sa druge strane vreme prolazi - naveo je Kon u ranijoj izjavi za medije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je očigledno da nešto moramo uvesti kako bismo spasavali ljudske živote, ali, iz praktičnih razloga nije moguće uvesti obaveznu vakcinaciju u Srbiji.

On je na pitanje Tanjuga o tome da li se razmišlja uvođenje novih mera zbog povećanja broja novoobolelih rekao da se nada da će brojke uticati na ljude da se vakcinišu.

- Svaki dan je tema koja ne može da mi bude jasna da li ćemo da uvedemo obaveznu vakcinaciju i da li ćemo da uvodimo ovo ili ono. Da li je moguće da mi moramo nešto da uvedemo da bismo spasavali ljudske živote jer očigledno je da nešto moramo. Ali, da budemo krajnje praktični, shvatili smo da ne možemo da uvedemo obaveznu vakcinaciju, jer je nisu ni uvele određene zemlje Evropske Unije i bio bi problem na evropskom sudu da li u Strazburu ili nekom drugom - objasnio je ministar.

On je još jednom apelovao na građane da, kada je o vakcinama reč, veruju samo u ono što struka govori, a ne kako kaže, u "prazne priče".

"3G" - nova pravila za teretane, bazene, frizerske salone...

Nova pravila u Austriji važe za klinike, domove za stare osobe, teretane, bazene, frizerske salone, hotele, restorane i razne priredbe.

Ovo pravilo se zove "3G" pošto na nemačkom sve tri reči - vakcinisan, testiran i ozdravio - počinju slovom "g" (geimpft, getestet, genesen).

Video: Brnabić: Ja ne bih volela da uvodim obaveznu vakcinaciju posebno za zdravstvene radnike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole Bec

    4. septembar 2021 | 14:48

    Test je u Austriji besplatan svuda.

  • As

    4. septembar 2021 | 14:29

    Pa i ovako radite sta hocete, pa za toliko promenite ustav... i ovako ga cesto krsite

  • LE

    4. septembar 2021 | 14:07

    A što ne bi moglo da se uvedu,samo treba zakon po kome treba kažnjavati,uopšte treba zakon za korona mere jer ničim nije regulisano.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA